Ускоро почиње градња три нова аутопута, први Сремска Рача-Кузмин

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ: Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је изјавила данас да ускоро почиње градња три нова аутопута, од којих ће прво кренути радови на аутопуту Сремска Рача - Кузмин, већ током јуна или јула.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

Михајловић је рекла новинарима да ће се ти аутопутеви градити у оквиру новог инвестиционог циклуса вредног укупно осам милијарди евра.

Почиње изградња три нова аутопута: Сремска Рача - Кузмин, у јуну или јулу и за тај аутопут је спремна документација. Затим градња Моравског коридора који ће повезати Србију односно коридоре 10 и 11, рекла је она.

Михајловић је додала да ће почети и градња брзе саобраћајнице и аутопута Рума - Шабац и Шабац - Лозница.

Очекујемо да буде ускоро готова и документација за деоницу аутопута Ниш - Плочник, навела је министарка.


Потребно повећање цене путарине због улагања у путеве

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да би требало повећати цену путарине како би могло више да се улаже у путеве.

Упитана да прокоментарише то што су поједини медији објавили да је влада предложила поскупљење путарина од 12 одсто Михајловић је рекла да је још рано говорити о процентима.

Мења се Закон о накнадама, Министарство финансија је предлагач, а ми смо као Влада то подржали. Путарина је повећана последњи пут почетком 2017. године, а пре тога девет година није повећана, навела је Михајловић.

Она је рекла да су огромна улагања у путеве и да држава мора да улаже у саобраћајну инфрастуктуру и обезбеди квалитено одржавање путева, јер од тога зависи безбедност саобраћаја.


Рекла је да ће се у оквиру новог инвестиционог циклуса улагати у путеве, пругу, аеродроме и водни саобраћај, као и да ће влада по први пут реализовати инвестиције од 200 милиона евра само у водни саобраћај.

Србија је мала земља и треба да искористи свој положај да би опстала и зато треба да се повежемо унутар земље, као и за земљама око нас, подвукла је министарка.

Михајловић каже да ће се у оквиру тог циклуса наставити релиазација железничких пројеката: Београд - Будимпешта, затим реконструкција пруга Ниш - Прешево и реконструкција барске пруге кроз нашу земљу.

Неке резулате ћемо имати већ наредне године, додала је Михајловић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести