Добра зарада од гуме и пластике

НОВИ САД: Гума и пластика су српски сектори који бележе суфицит у спољнотрговинској размени и поред тога што су високо увозно оријентисани због увоза сировина.
gume, dnevnik
Фото: Дневник, илустрација

Суфицит је прошле године код прерађивача пластике било 20.575.000 евра. Извезено је за укупно 142.655.400 евра, а увезено за 82.117.800. То пак значи да је извезено чак 73 одсто више него што је увезено.

У Србији послује 2.054 привредних друштава која послују у сектору пластике, од чега је 150 произвођача кеса. Свака друга фирма је извозник, а готово свака трећа остварује нето суфицит у својој међународној трговини.

Пластични производи пласирају се у 80 различитих држава. Укупна производња врећа од полиетилена, кеса од полиетилена и врећа и кеса од осталих пластичних маса достигла је прошле године 17.487 тона.

Нашу државу, након Директиве ЕУ за пластику, очекује доношење новог закона о амбалажи и амбалажном отпаду, због тога што европска правила директно утичу на наше произвођаче и захтевају од њих одређена прилагођавања. Тражи се, како је речено у Привредној комори Србије, оптимално решење за Србију и постизање консензуса домаћих произвођача кеса, државе, трговаца и потрошача у циљу максималне заштите животне средине, с једне стране, и опстанка произвођача, с друге.

Морамо водити рачуна и о ЕУ регулативи, коју смо се обавезали даћемо транспоновати у домаће законодавство, објаснио је секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала Драган Стевановић.

Како је додао, Привредна комора Србије је спремна да координира договор заинтересованих страна, а све ради проналажења одрживог решења.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести