Држава реаговала да би заштитила и потрошаче и привреду

СТАРА ПАЗОВА: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је данас у Старој Пазови да Србија има довољно енергената, а да ће су постојећој Уредби о ограничењу цена појединих деривата бити усклађене велепродајне и малопродајне цене бензина и дизела.
1
Фото: TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

"Свега имамо довољно у области енергетике. И електричне и топлотне енергије, гаса, нафтних деривата...У резервама имамо довољно дизела, бензина, мазута, као и гаса. Цене електричне, топлотне енергије и гаса за домаћинства неће се повећавати", рекла је Михајловићева одговарајући на питања новинара током посете Старој Пазови.

"Када је реч о цени нафтних деривата, Уредба о ограничењу висине цена остаје на снази и гледаћемо да ускладимо малопродајне са велепродајним ценама, како бисмо заштитили и потрошаче и привреду“, рекла је Михајловићева, саопштено је из Министартсва.

Зелена агенда ће нам донети енергетску безбедност

СТАРА ПАЗОВА: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је  како нема потребе да Србија бира између енергетске транзиције и енергетске безбедности, већ да ће зелена енергија и коришћење обновљивих извора енергије (ОИЕ) осигурати Србији енергетску безбедност и довољност.

„Што се тиче дилеме да ли енергетска транзиција и зелена енергија или енергетска безбедност, ту нема дилеме, јер управо енергетска транзиција, зелена енергија и коришћење ОИЕ могу држави да осигурају енергетску безбедности и да у сваком тренутку имамо довољно енергије. То је као када бисте некоме рекли да бира између тога да буде здрав или да има топле радијаторе. Можемо и једно и друго. Да производимо енергију из чистих, зелених извора и да будемо енергетски безбедни и самодовољни“, рекла је Михајловићева новинарима током посете Старој Пазови.

Михајловићева је, саопштило је Министарство, нагласила да Србија има потенцијала да производи довољно енергије за своје потребе, али и да енергију, пре свега електричну, извози.

„Енергетска криза и рат у Украјини показали су да Србија има потенцијал да из сопствених извора производи енергију, не само за своје потребе, већ да има потенцијал и да извози електричну енергију уколико у наредном периоду изградимо нове производне капацитете“, закључила је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести