Државни пакет помоћи спас од короне за фризере, обућаре...

Пандемија коронавируса за веома кратко време променила је начин живота и рада, а промену су осетили сви сегменти друштва.
frizer, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Да би се помогло привреди, Влада Србије објавила је програм пакета мера које за циљ имају смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом. Мере важе за привреднике који су отпустили мање од десет одсто радника, не рачунајући запослене на уговор, који је истекао па није продужен, као и за оне који су привремено прекинули пословање после 15. марта.

Дакле, провредници који су се понашали у складу с тим одредбама могу рачунати на помоћ државе, а међу њима су свакако и предузетници и занатлије, који су веома брзо осетили промену у привредном амбијенту. По речима сектретара Удружења самосталних занатлија Новог Сада Вељка Анђелића, у Новом Саду има око 12.000 предузетника и сигурно је да ће мере Владе Србије позитивно утицати на њихово пословање.


Да помогну и локалне самоуправе

– Обратићемо се локалној самоуправи и надлежним министарствима да би се обезбедила додатна подршка за предузетнике. То пре свега важи за умањење цене закупа пословног простора или ослобођење плаћања, да им се омогући да не изгубе, због неплаћања одређених такси, стимулансе који се крећу и до 30 одсто, да се умање цене комуналних услуга… – каже Вељко Анђелић.


– Практично одмах, затворне су многе предузетничке радње, што се посебно односи на фризере, који сада имају и обавезу да ставе кључ у браву, али је извесно да ради мало обућара, кројача… јер нема ни муштерија – каже Анђелић. – Ситуација у којој смо се сви нашли потпуно је другачија од било које до сада, а то се односи и на привреду, па зато мислим да ће уз поменути пакет мера бити лакше, не само да се садашње стање само преброди већ да се, што је још важније, настави рад када оно буде иза нас.

По његовим речима, уз мере подршке биће лакше поново стати на ноге, а сигурно је и да ће се смањити трошкови предузетника јер ће имати олакшицу везану за плаћања пореза и доприноса. 

– Будући да је подршка намењена предузетницима који нису отпустили раднике, с великом сигурношћу могу да кажем многи могу рачунати на њу. Разлог је сасвим једноставан: запослени код предузетника у највећој мери су одани и одговорни радници, а такав је и однос њихових послодаваца. То је и разлог што сам сигуран у то да отпуштање, практично, није било опција јер су запослени спремни да понесу део ризика који носи ова ситуација да би се после свега рад наставио – указује наш саговорник.

Анђелић наглашава да се у Удружењу могу добити све информације везане за мере Владе Србије за подршку привреди, те да се за сада чекају даљи кораци надлежних.

– Када је о новом мерама реч, још увек немамо одговор на питање како ће оне бити спроведене, али и то би требало да буде брзо познато. Наиме, речено је да ће се за десетак дана, када буду донета одговарајућа акта и правила, о томе знати више – каже Анђелић.

Он указује и на то да је Удружење, у циљу заштите предузетништва, реаговало одмах и надлежнима упутило захтев да према свим привредницима, без обзира на величину, третман буде исти, што је и уродило плодом.

– Врло тешко је рећи која делатност је најугроженија јер су угрожени сви – и мала и велика предузећа, свако на свој начин, а какве ће последице бити, зависи од тога колико ће ванредно стање трајати. Ипак, занатство је веома угрожено јер занатлије живе од текућег рада, махом располажу новцем који зараде у току месеца и немају велике залихе, али очекујем да ће показати своју виталност и спремно дочекати крај ванредног стања и поновни почетак рада – каже Анђелић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести