Мали: Две милијарде евра кредита од уторка доступно привредницима 

БЕОГРАД: Влада Србије је данас донела уредбу о гарантној шеми која ће обезбедити две милијарде евра кредита привредницима, који ће бити доступни од уторка, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Мали је на конференцији за медије у Палати Србија поводом нових економских мера у борби против Ковида 19 рекао да је влада донела три уредбе и да једна од њих обезбеђује две милијарде евра који ће бити доступни привреди, као и да највећи део гарантује држава.

"Већ од нарадне недеље, од уторка који је први радни дан та средства биће на располагањху свим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима. Ево, обећање које смо дали прошле недеље да ћемо донети ту уредбу, сада само испунили", рекао је Мали.

Захвалио је НБС и Удружењу банака који су протеклих дана напорно радили на овој уредби.

"Ово је важна вест за привреднике - још једна део економских мера креће од уторка. На располагању вам је две милијарде евра грарнатиованих кредита од државе до којих можете да дођете преко банака".

Мали каже да су кредити на период до 36 мсесеци, са грејс периодом девет и 12 месеци.

За подршку пољопривредницима 2,6 милијарди динара

Преко Управе за аграрна плаћања нашим пољопривредницима је од уторка наредне недеље на располагању 2,6 милијарди динара за ублажавање последица кризе која је изазвна вирусом корона, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

На конференцији за медије у Палати Србије, Мали је позвао сва пољопривредна газдинства и пољопривреднике који имају проблеме и осећају последице кризе да се пријаве и искористе новац државе.

"Тај новац је већ у буџету, тај новац Министарство пољопривреде може одмах да искористи, тако да Вас позивам да од уторка кренете у овај процес", рекао је Мали.

Влада Србије, додао је он, данас је донела додатне три уредбе за ублажавање негативних последица на привреду изазване вирусом корона, чиме је, каже, комплетирана целокупна имплементација Пакета економских мера.

Мали је подсетио на мере које је држава донела као што је мораторијум на отплату кредита и лизинга, пореза на зараде и друге мере и позвао привреднике да се пријаве за помоћ државе. 

"Погодили смо у прави шустину мера", истакао је Мали и навео да је као последица мера државе на посао враћено скоро 9. 000 људи док у бројним државама у свету људи остају без посла, као што је, наводи, Америка, Велика Британија, Аустрија.

Говорећи о анализи ММФ-а у којој је оцењено да ће Србија имати пад БДП-а од 3 посто а раст од 7,5 одсто већ у наредној години и да се испред Србије налази једна или две државе, Мали је рекао да у том смислу пројекција ММФ показује јачину српске економије обзиром да је тренутно у свету актуелна једна од највећих економских криза у задњих 100 година.

Да би се економски раст наставио, истакао је Мали, грађани морају да остану дисциплиновани и слушају лекаре а када се крене у отварање привреде након кризе, да се то уради на добар начин.

Мали је рекао да држава има потпуну контролу над јавним дугом који је испод 50 одсто БДП-а 3,8 милијарди евра прилива и да ове године очекује и више али да то зависи од трајања кризе.

Мали је захвалио председнику Србије на подршци за доношење пакета мера привреди, као и гувернеру Народне банке Србије Јоргованки Табаковић и Удружењу банака Србије.

Подсетио је да до оваквих мера економске помоћи не би могло да дође да није било претходно спроведених реформи.

Казао је и да држава размишља о додатним економским мерама ако за тиме буде било потребе.

Пореској управи јавило се 113.000 предузетника за три дана

Само Пореска управа је током протекла три дана, од почетка пријаве за коришћење мера које је Влада Србије предложила, имала 113.000 предузетника који су се пријавили за коришћење мера, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Како је објаснио, те мере односе се на одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде и на коришћење новчане помоћи од три минималне зараде.

“Данас сам имао састанак са представницима Фонда за развој, већ 300 захтева или питања и упита је за ове кредите дошло преко Фонда. Желим да обавестим привреднике да ће се ти кредити одобрити већ од уторка”, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је прошле недеље донет један део уредби везано за одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде и аконтацију за добити, за исплату три минималне зараде, као и уредба за исплату 100 евра свим пунолетним грађанима, а да су данас донете још три.

По 100 евра грађанима економски оправдана мера

Синиша Мали изјавио је данас да исплата по 100 евра свим пунолетним грађанима Србије апсолутно има економско оправдање, упркос ставовима Фискалног савета, те тврди да ће та мера допринети покретању наше економије.

Упитан како коментарише то што Фискални савет сматра да је та мера економски неефикасна и социјано нефокусирана и на питање да ли држава остаје при томе да исплати тај новац грађанима, Мали је рекао:

"Уз велико поштовање према Фискалом савету, мој одговор је да остајемо при томе и да ће свим пунолетним грађанима бити исплаћено 100 евра на рачун. Не слажемо се са тим што каже Фискални савет да је то социјано нефокусирана мера, јер ово се не односи на социјано угрожене пошто за то постоје други фондови".

Каже да ова мера има два аспекта: да је део пакета свеобухватних мера од 5,1 милијарду евра.

"Друго, сви смо једнаки и на сваког од нас ова криза утиче мање или више и желимо да држава покаже своју снагу и да има новца. Желимо да грађанима олакшамо излазак из ове кризе".

Мали је нагласио да та мера апсолутно има економско оправдавње и да је користе и САД и Хонгконг, Сингапур и друге развијене земље.

Истиче да ће тај новац бити утрошен за набавку неке робе и неких услуга и да ће довести до веће производње и покретања наше економије.

Упитан да ли грађани могу тај новац да искористе у неке друге сврхе, Мали је рекао да могу да га дају у добротворне сврхе или искористе како они сматрају, пошто ће то бити њихов новац.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести