ЕИФ и ПроKредит: 160 млн евра кредита за МСП у Србији

ЛУКСЕМБУРГ, ФРАНКФУРТ: Европски инвестициони фонд (ЕИФ) и немачка ПроКредит група обезбедили су додатних 450 милиона евра за иновативна мала и средња предузећа (МСП), чиме је укупан износ намењен тим компанијама достигао 820 милиона евра у једанаест земаља, од чега је за Србију одобрено 160 милиона евра.
evro, pixabay
Фото: Pixabay

Та средства ће у наредном периоду пласирати ПроКредит банка Србија, преко које је сада доступна финансијска подршка ЕИФ-а од Немачке до Грузије, наводи се у заједничком саопштењу ЕИФ-а, ПроКредит-а и Европске комисије.

Финансијска подршка је намењена компанијама које користе нове технологије и стварају нове производе у једанаест земаља - Немачкој, Албанији, Србији, Македонији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Грчкој, Румунији, Молдавији, Украјини и Грузији.

Кроз споразуме са филијалама ПроКредит групе у тим земљама до сада је већ подржано преко 1.000 иновативних малих и средњих предузећа, додаје се у саопштењу.

Поменути споразуми потписани су у оквиру InnovFin иницијативе Европске комисије, на основу подршке програма Европске уније за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“.

InnovFin иницијатива омогућава банкама учесницама да понуде кредите иновативним компанијама уз помоћ гаранције коју обезбеђује ЕИФ.

Споразуми потписани у државама чланицама ЕУ омогућени су уз подршку Европског фонда за стратешке инвестиције (ЕФСИ).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести