Мала и средња предузећа окосница економског раста

Поглавље 20, које је недавно у Бриселу на Међувладиној конференцији Србији отворено на путу за пријем у Европску унију односи се на предузетништво и индустријску политику и оно трасира

 пут наше државе ка конкуретнијој привреди.

По речима председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, што српске реформе буду успешније, стратегије, политике и мере које буду доношене ефикасније и усклађеније са стандардима и принципима развијених европских економија, то ће  Србија бити ближа не само позитивним оценама Брисела већ ће то значити и подстицај за пословање великих, малих и средњих предузећа, за развој предузетништва и иновације. Он истиче да ће бити више страних инвестиција, али и домаћих, а локална привреда постаће конкурентнија и способнија за жестоку утакмицу која је очекује на међународном тржишту.

– У креирању нових политика и модела раста потребан је секторски приступ који омогућава јаснији фокус при дефинисању онога што желимо да постигнемо, наменски креиране мере подршке за сваки сектор појединачно и проактиван приступ у привлачењу инвестиција и промоцији извоза – рекао је Чадеж.– Став ПКС-а је да се националним политикама морају подржати сектори који имају највећу додату вредност, односно највећи степен финализације производа, потенцијал за извоз и нове инвестиције и капацитет да за собом повуку и остатак привреде – а то је прерађивачка индустрија.

Привредна комора Србије је, у сарадњи с експертским организацијама, већ урадила анализе перформанси и ланаца вредности у четири одабрана сектора, које ће представљати важан инпут за предстојеће преговоре у оквиру тог поглавља. Такође, покренута је иницијатива за заједничку декларацију свих пословних удружења у Србији, којом ће се, по угледу на неке друге државе, дефинисати одређене тачке из угла привреде важне за преговарање о том поглављу.

Сектор малих и средњих предузећа је окосница економског раста ЕУ, о чему сведоче подаци да је 2015. године у ЕУ око 23 милиона малих и средњих предузећа запошљавало око 70 одсто свих радника и генерисало готово три петине додате вредности у реалном сектору.
– Да би наша предузећа достигла стандарде и била конкурентна европским, неопходно је да радимо на јачању њихове конкурентности, подршком интернационализацији, између осталог, кроз њихово укључивање у добављачке ланце великих међународних компанија, али и на реформи образовања и унапређења приступа изворима финансија, што је посебно важно питање за мала и средња предузећа да би обезбедила средства за раст и развој – објаснио је Чадеж.

Љ. Малешевић
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести