Експерти из Европе у Новом Саду о привреди, туризму, руралном развоју

НОВИ САД: Међународна конференција о привредном развоју и конкурентности европских земаља окупила је у Ново Саду велики број стручњака из 12 земаља региона, Европе и света, који се баве неким од најважнијих и најактуелнијих тема кључних за политичка, економска и привредна питања Европе и света у 21. веку.
Међународна конференција о привредном развоју у Новом Саду  Фото: Танјуг Međunarodna konferencija o privrednom razvoju u Novom Sadu  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Односи са Европском унијом, иницијатива Кине ''појас и пут'', рурални туризам и развој, привредни раст и конкурентност, економска политика и финансије, образовање и предузетништво, само су неке од тема конференције која је окупила представнике научне и стручне јавности европских земаља како би приказали своја научноистраживачка достигнућа, упознали се са достигнућима других аутора, те заједнички креирали предлоге мера и препорука за унапређење привредног развоја и конкурентности европских земаља", казала је Јелена Дамњановић, директорка Високе пословне школе струковних студија, у чијим се просторијама конференција одржава. 

Како је навела, посебан нагласак на овом скупу је на привредном развоју и конкурентности Србије у контексту развоја односа са Европском унијом и њеног положаја на "Новом путу свиле". 

Конференција се одржава у сарадњи са Туристичком организацијом Војводине у којој посебно истичу значај теме руралног туризма.

"Рурални туризам у Србији граби крупним корацима, а у Војводини смо са салашима и са етно кућама прешли на један нови степен туристичке понуде. Треба рећи и то да је за првих пет месеци број туриста у Војводини већи у односу на прошлу годину 11 одсто, од тога је страних туриста 17,6 одсто висее", навела је директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић.

Помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научно-истраживачку делатност, Јелена Станић Марић, захвалила је организаторима, у име секретаријата на организацији конференције.

"Ово је велика прилика за све нас, да разменимо мишљења, поделимо искуства и дођемо до закључака који могу помоћи развоју наших земаља. Чињеница су се овде данас окупили представници институција, стручне јавности и различитих научно-истраживачких области чини ову конференцију догађајем, не само од националног, већ и регионалног и европског значаја", истакла је Станић Марић. 

На сесијама обухваћеним конференцијом представници научне и стручне јавности из Русије, Бугарске, Швајцарске, Кине, Турске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Србије дискутовали су о неким од најважнијих и најактуелнијих тема кључних за политичка, економска и привредна питања Европе и света у 21. веку.

Конференцију су подржали Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Фонд АП Војводине "Европски послови" и Институт за економику пољопривреде из Београда. 

За све госте из иностранства органозовано је и туристичко разгледање и упознавање Новог Сада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести