ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА НИЈЕ ЈЕФТИНА, А МОЖЕМО САМИ ДА ЈЕ ПРОИЗВОДИМО За струју са властитог крова довољно три хиљаде евра

Прошле године у Србији је број грађана који сами производе струју повећан седам пута.
1
Фото: Pixabay.com

Један од разлога за то је, без сумње, чињеница да у нашој земљи постоји могућност да потрошач постане прозјумер, односно и купац и произвођач струје, а вишкове прода “Електропривреди Србије”. Овај статус омогућава да се производи струја за сопствену потрошњу, али и да се произведени вишкови, који се не потроше одмах него складиште у елеткроенергетски систем, повуку када је потрошња већа од производње. 

За то је потребно на кровове поставити соларне панеле, а много је грађана који су за то искористили државне субвенције. Ускоро ће то моћи поново јер нови круг подршке домаћинствима за то, али и друге мере енергетске ефикасности градови ће покренути до пролећа. У протекла три јавна позива, државне субвенције за замену старе столарије, котлова или изолацију искористило је 24.000 домаћинстава, а у Влади рачунају да ће се кроз петогодишњи програм подршке тај број утростручити.  Субвенција покрива до 50 одсто трошкова, а грађани могу истовремно конкурисати за замену столарије, котлова, изолацију и постављање соларних панела. До сада је само соларне панеле на кровове инсталирало 2.700 домаћинстава и предузетника.

У протекла три јавна позива, државне субвенције за замену старе столарије, котлова или изолацију искористило је 24.000 домаћинстава

 

Фото: Pixabay.com

- Охрабрујемо грађане да ће, ако се пријаве за две мере, имати и 65 одсто субвенција укупно - рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић. - И процес прикључења је знатно убрзан. Радићемо на томе да мере и процедуре буду још ефикасније и да пре свега грађани имају интерес и финансијску помоћ од стране државе уколико се одлуче на овај корак. 

 


Енергетска обнова читавих стамбених зграда

Први пут је покренут је и пројект енергетске обнове читавих стамбених зграда. За те субвенције могу конкурисати искључиво станари старих зграда прикључених на топлане јер су оне и највећи расипници енергије.

- Ово је изузетно афирмативан начин у ком практично, кроз овај програм, можемо да санирамо најнеефикасније објекте и онда да створимо услове да читав један систем пређе на наплату по потрошњи - каже председник Управног одбора Удружењa топлана Србије Душан Мацура.
До краја фебруара биће завршено пријављивање у свих 16 градова и општина, а до сада се пријавило 1.500 стамбених заједница.


 

За поставаљање соларних панела потребно је доста новца, али се улагање након одређеног броја година исплати и потрошачу доноси корист. Наиме, стручњаци за енергетику указују да се улагање у соларне панеле, односно производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије, исплати након десетак година, што је око половине века трајања соларних система. Вредност инвестиције зависи од снаге електране и креће се око евро по вату инсталисане снаге. За већину домаћинстава довољна је електрана снаге од три до пет киловата, што би их коштало од 3.000 до 5.000 евра. Треба рећи да се, уз субвенцију државе трошкови смањују и то за 50 одсто, уколико цена не прелази 420.000 динара, што је максималан износ подршке. Колика ће инвестиција бити зависи од инсталисане снаге и карактеристика потрошње. На цену утиче много фактора и за привреду се креће од 0,7 евра по вату инсталисане снаге до 1,1 евро, док је за домаћинства цена нешто виша. Просечан рок исплативости такве инвестиције за привреду је од шест до осам година, а код домаћинстава, код којих је исплативост инвестиције у директној вези с потрошњом, између девет и десет година. 

Д. Млађеновић
Фото: pixabay.com

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести