Електропривреда Српске гради соларну електрану и ветропарк

БАЊА ЛУКА: Електропривреда Републике Српске (ЕРС) планира да ове године крене са градњом соларне електране и ветропарка, вредних преко 250 милиона марака (око 128 милиона евра), што је својеврсни заокрет у њиховој производњи електричне енергије која се до сада заснивала на угљу и води.
vetropark alibunar, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

Према Привременом оперативном плану набавки за 2020. годину, у првом кварталу ће бити расписан тендер за изградњу ветропарка “Хргуд” на истоименој локацији у општини Берковићи, пише портал Капитал.

Тај пројекат, вредан 126,12 милиона марака (64,5 милиона евра), у ЕРС-у планирају да финансирају властитим средствима, кредитом и донацијама, а покретач ће бити Дирекција за инвестиције ЕРС-а.

Раније су на овој локацији извршена једногодишња испитивања потенцијала ветра на основу којих је израђена Студија оправданости овог енергетског објекта.

Средња годишња брзина ветра се креће од шест до осам метара у секунди на висини од 79,5 метара.

У плану је градња 16 ветротурбина које би имале укупну снагу од 48 мегавата и годишњу производњу од 126 гигават часова.

С обзиром на локацију ветропарка биће потребно да се изгради преко шест километара путева.

На крају ове године, требало би да буде расписан јавни позив за изградњу соларне електране, која ће бити позиционирана 12 километара југоисточно од Требиња.

За овај пројекат, ЕРС планира да обезбеди 136 милиона марака (69,5 милиона евра), колико је процењена вредност пројекта, из властитих средстава и кредита.

Соларна електрана “Требиње” ће имати инсталисану снагу од 100 мегавата и годишњу производњу од 147,7 гигават часова.

Према званичним подацима, ЕРС производи 56 одсто укупне електричне енергије у термоелектранама а 44 одсто у хидроцентралама.

Када су у питању набавке које се односе на ове изворе, у плану је набавка опреме за припрему и оплемењавање угља вредне 32 милиона марака (око 16,4 милиона евра), а најављена су и инвестициона улагања од непуних девет милиона марака (4,6 милиона евра) у ХЕС Горња Дрина, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести