Фич: Негативни изгледи кредитног рејтинга владе САД

ВАШИНГТОН: Кредитна агенција "Фич" променила је своју оцену изгледа кредитног рејтинга америчке владе са стабилне на негативну због растућег буџетског дефицита, али је укупан кредитни рејтинг САД остао на највишем нивоу - ААА.
deficit

Агенција је јуче саопштила да промена оцене изгледа представља одраз растућег државног дуга у САД и "одсуства кредибилног плана" фискалне консолидације у циљу стављања дефицита под контролу.

По пројекцији канцеларије за буџет америчког Конгреса, дефицит у буџету у овој буџетској години, која се окончава 30. септембра, достићи ће историјских 3,7 билиона долара, док је, поређења ради, прошле године износио 984,4 милијарде долара.

Овогодишњи дефицит поспешен је тешком рецесијом изазваном напорима за обуздавање пандемије корона вируса, односно издацима које је Конгрес одобрио ради ублажавања негативног економског тренда изазваног пандемијом.

Државни дефицит је само у јуну износио рекордне 864 милијарде долара, а у првих девет месеци буџетске године износи 2,74 билиона долара, док је јавни дуг тренутно на нивоу од 26,5 билиона долара.

"Фичов" извештај упозорава да постоји "растући ризик" од тога да они који су задужени за креирање финансијске политике у САД неће у довољној мери консолидовати јавне финансије да би стабилизовали јавни дуг после пандемије, наводи АП.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести