ФИНАНСИЈЕ СРБИЈЕ У ОДЛИЧНОМ СТАЊУ Вучић о разговорима с ММФ: БИЋЕ ИСПУЊЕНО СВЕ ШТО ЈЕ ОБЕЋАНО, Србија иде напред

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је од представника Међународног монетарног фонда (ММФ) данас чуо да су јавне финансије Србије у одличном стању и да ће све што је обећано од повећања плата и пензија бити у потпуности испуњено без последица по јавне финансије.
budžet/pexels.com
Фото: pexels.com/budžet

Вучић је на ТВ Хепи подсетио да су власти у Србији 2011. године избацили ММФ пред изборе 2012. године јер су, како је рекао, хтели да исплаћују све што им падне на памет.

И то нас је још скупље коштало и зато смо морали да уђемо у мере фискалне консолидације 2014. године, да сад ви то објашњавате некоме ко то не жели да чује, не вреди, али мислим да већина људи у Србији то зна, рекао је Вучић.

Он је додао да Србија од 2014. године у различитим формама има ММФ и да ће се сада прећи са тзв. стенд бај аранжмана у однос који је бољи за Србију.

Такозвани стенд бај аранжман значи да смо морали део њихових средстава да користимо или мислили да морамо, одједном нам њихов новац није потребан и прелазимо у део који је бољи за нас и немамо обавезу да било шта узимамо и значи да су наше јавне финансије налазе у одличном стању, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да наша индустријска производња брже расте него што смо очекивали те мисли да ће и за ову годину раст ићи и до 2,7 одсто можда и до 2,8 одсто БДП-а што је боље од очекиваног.

При томе индустријска производња вуче наш напредак, тако да људи не морају да брину. Све што смо обећали од пензија, плата, све што смо рекли за студенте то је нешто што ће бити одмах и у потпуности испуњено и без икаквих последица по јавне финансије Србије, рекао је Вучић.

Он је додао да Србија држи ниску стопу јавног дуга на 51 одсто, а да је тај проценат на нивоу ЕУ 83 одсто, а на нивоу еврозоне 91 одсто.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести