Фирме траже раднике, али тешко налазе стручне

НОВИ САД: Судећи по резулатима анкете коју је 21. пут спровела компанија PwC и представила на тек завршеном „српском Давосу” на Копаонику, српски пословни лидери су ове године оптимистичнији него у протекле три у погледу раста броја запослених у њиховим компанијама.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Чак 58 одсто њих рекло је у анкети да планира ове године отварање нових радних места.

Но, истраживање указује и на све већи ниво забринутости пословног света због недоступности одговарајуће обучених кадрова: чак 91 одсто испитаника из пословног света у Србији забринуто је због тога. Конкретно, што се тиче дигиталних вештина, 85 одсто извршних директора је изузетно забринуто за њихову доступност у земљи, док 73 одсто сматра да њихови запослени не поседују вештине које се данас сматрају неопходним.

Осим тих, на листи највећих разлога за бригу високо место заузимају брзе технолошке промене и стрепња од последица високотехнолошког криминала, које су први пут откако се спроводи истраживање у Србији рангиране међу првих десет претњи по пословање.

Повећану забринутост због брзине и последица технолошких промена ове године исказало је 88 одсто испитаника у Србији, што представља највећи скок у односу на претходне три године. Зато не чуди ни пораст забринутости због високотехнолошког криминала, који и у свету и код нас бележи значајан скок.


Глобализација није помогла

Резултати ове анкете показују и да пословни свет у Србији гледа на глобализацију као на појаву која представља добробит за све.

Наиме, већина сматра да је глобализација позитивно утицала на кретање људи, робе и капитала, као и на бољу размену информација. Но, пословни људи у Србији оцењују да глобализација није у довољној мери допринела смањењу разлике између богатих и сиромашних, да није успешно решила питање управљања геополитичким ризицима, као ни питање потпуног и смисленог запошљавања.


Истраживање је показало и да се генерални директори компанија слажу с тим да је потребна преквалификација кадрова да би се оспособили за нова и другачија радна места, док би образовни систем требало да се мења тако да омогућује стицање одговарајућих вештина које би запосленима помогле да се успешно снађу у радном окружењу које доноси будућност.

Већина директора у Србији – 64 одсто – препознаје обавезу преквалификације и слажу се у томе да имају одговорност да преквалификују запослене чија су задужења и послови аутоматизовани услед технолошких достигнућа.

Данас успешне компаније треба да теже ка успостављању сарадње с универзитетима, и то на свим ниовима, да би млади људи могли стећи потребна знања и вештине, оценила је Биљана Боговац, партнер из компаније PwC Србија.

Премда због бирократије, наводи даље наша саговорница, у појединим земљама то није лако остварити, од изузетне је важности да компаније пронађу партнере у образовном сектору који ће својим примером променити ту ситуацију.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести