За нове фабрике и радна места више од 100 милиона евра

До половине овог месеца потписано је 19 уговора о додели 45,8 милиона евра постицајних средстава, али уз укупне инвестиције од 155,5 милиона евра и предвиђених 7.500 радних места.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Министарство привреде, најавио је министар Горан Кнежевић, у 2018. години намерава да још интензивније подстиче инвестиције као и промотивне активности у земљи и иностранству.

– Даље подстицање нових инвестиција довешће до повећања броја радних места и производних активности, раста БДП-а, повећања јавних прихода – нагласио је Кнежевић. – Већ 27 инвеститора донело је долуку о реинвестирању, а то много говори о привредном амбијенту који је држава створила.

19 уговора о додели постицајних средстава

Да ће држава наредне године наставити да интензивније подстиче инвестиције показује и податак да је у буџету Србије за 2018. годину износ субвенција за инвеститоре 12,3 милијарди динара за подстицање директних инвестиција. Та вредност остала је готово непромењена у односу на планиране подстицаје у овој години, али ће у наредне три године расти па ће већ 2019. године износити 14,5 милијарди, а у 2020. – 15,3 милијарди.

– Током ове године радило се на 153 инфраструктурна пројекта, вредна 4,47 милијарди динара, а удео Министарства привреде у њима био је више од 1,99 милијарду динара – додао је министар Кнежевић.

7.500 радних места обезбеђено

Он је нагласио да ће 2018. године бити настављено смањивање броја предузећа у приватизационом портфељу. Подсетио је на то да је у том портфељу 2014. године било чак 526 предузећа, а на крају ове године остало их је још око 120. До сада је у буyет Србије, како тврди Кнежевић, уплаћено 27,8 милиона евра прихода од приватизације у овој години, а купци су се обавезали и на 16,27 милиона евра нових инвестиција.

Међу предузећима која чекају решења у наредним годинама су и она за које све већ дуже најављује расписивање тендера, а међу њима су и „Азотара”, „Петрохемија”, „ПКБ корпорација”, „Ласта” и друга. Када ће јавни позив бити расписан, још увек није прецизирано, али је извесно да за њих постоји интересовање инвеститора и да држава бира најповољнији модел за њихову приватизацију.

Међу приоритетима Министарства привреде је и решавање стања у јавним предузећима унапређењем контроле и наздора над њиховим радом. Кнежевић подсећа на то да су јавна предузећа пре три године пословну годину завршавала с минусом од 65,3 милијарде динара, а да су већ лане остварила нето добит од 4,6 милијарде, док су у првој половини ове године имала добит од 16,3 милијарди динара, што је знатно више од планираних 13,83 милијарди.


За мала и средња предузећа издвојене 18,2 милијарде динара

У оквиру пројекта „Деценија предузетништва”, током ове године за мала и средња предузећа издвојене су 18,2 милијарде динара, од тога 7,6 милијарди неповратно. Мала и средња предузећа остају један од приоритета Министарства привреде у и у 2018. години, тако да могу очекивати додатна бесповратна средства и већ сада кренути да припремају пројекте на основу којих могу конкурисати.


Да би јавна предузећа наставила да бележе нето добит и да би држава, која им већ сада не даје субвенције, могла да их „решава”, већ је припремљен сет смерница за наредне две године, у оквиру којег је израђена радна верзија програма сертификације одговорних у управљачким органима. Расписани су конкурси за избор директора у 27 јавних предузећа, а пристигле пријаве кандидата упућене су Владиној комисији на даље поступање. Током ове године изабрана су само два директора јавних предузећа, и то „Електромрежа Србије” и ЈВП „Србијаводе”, док су у свим осталим в. д. директора.

– Циљ нам је да јавна предузећа послују рентабилније и ефикасније и да их припремимо за тржишну конкуренцију – нагласио је Кнежевић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести