Г7 ће задржати лимит од 60 долара по барелу за руску нафту

ВАШИНГТОН: Група седам (Г7) најразвијених земаља света, данас је саопштила да ће задржати лимит од 60 долара по барелу за руску нафту.
nafta
Фото: pixabay.com

Како наводи Ројтерс, земље чланице дошле су до овакве одлуке упркос расту глобалних цена сирове нафте и позива неких земаља да се ограниче приходи Русије.

Г7 и Аустралија донеле су одлуку да задрже горњу границу у последњих неколико недеља након ревизије цене од 60 долара, постављене лане у децембру са циљем да се смањи способност Русије да финансира рат у Украјини, рекао је неименовани званичник једне од земаља чланице Г7.

У последње четири недеље, цене референтне нафте расле су уз помоћ смањења производње које је најавио ОПЕК+, Организација земаља извозница нафте и савезника у којој је и  Русијом, као и опоравка кинеске потрошње.

Званичници Г7 закључили су да ограничење цена ради на снижењу руских прихода, уз одржавање стабилности енергетског тржишта, али су рекли да ће наставити са међусобном координацијом, додао је званичник.

Ројтерс наводи да ће Г7 интензивирати и напоре у борби против избегавања ограничења цена и санкција наметнутих Русији, укључујући коришћење обмањујућих пракси за приступ осигурању и другим коалиционим услугама за нафту којом се тргује изнад горње границе.

Ограничење цена нафте забрањује компанијама из Г7 и Европске уније да пружају услуге транспорта, осигурања и финансирања руске нафте и нафтних деривата, ако се продају изнад горње границе, а САД и Британија су додатно увеле ограничења на увоз руске нафте.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести