Гас неће морати да се купује од „Србијагаса”

Пред „Србијагасом” су велики послови, али и организационе промене да би пословао ефикасније и био конкурентнији на тржишту. То је прецизирано и Владиним развојним планом земље до 2025.
5-srbijagas.jpg Foto: Srbijagas
Фото: Србијагас

Од најављених додатних 500 милиона евра за енергетику, велики део ће ићи за подршку гасним инвестицијама.Из „Србијагаса” већ је издвојен транспорт. Ново предузеће „Транспортгас Србија” има 246 запослених и посебно седиште у Новом Саду.

Следећи корак је и засебно пословање огранка „Дистрибуцијагас Србија”, а у последњој фази биће издвојени и трговина гасом и складиштење.

– Као што је сада код ЕПС-а – имате могућност да купите струју и од неког другог, тако ће бити и у области гаса – рекао је директор „Србијагаса” Душан Бајатовић. – Дакле, нама је битно да уредимо, да имамо савремену мрежу, савремену контролу, добар менаyмент да управља тим системом, а трговци нека се такмиче.

„Србијагас” мора да разради још једну опцију – план је да у будућности наша земља има четири дистрибутивне зоне гаса. Једна ће бити Београд, друга је Војводина, а остале две биће у централној и јужној Србији. Тачне локације зависе од степена гасификације.

Реорганизацију предузећа пратиће и убрзане гасне инвестиције – завршетак инфраструктуре на нашој траси „Турског тока”, гасног интерконектора Ниш–Софија.План је да већ половином године почну и радови на проширењу складишта „Банатски Двор”.

– А посебну пажњу ћемо ставити на даљу гасификацију земље и ту смо инвестиционим планом предвидели одређену своту новца – навео је министар рударства и енергетике Александар Антић. – Приоритети су Колубарски округ, Пчињски округ, Краљево – дакле један целовит план.

Убрзане промене и развој српског гасног сектора диктира све већа потрошња гаса и у домаћинствима и у индустрији.

Анализе показују да ће већ 2027. она бити најмање удвостручена.

        Е. Д.

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести