ЕУ: Смањите порезе и дефицит, средите „Србијагас” и ЕПС

На годишњем Дијалогу о економској политици, одржаном у Бриселу, ЕУ је похвалила Србију за привредни раст и изнела изазове које треба решити у области структурних реформи и конкурентности, саопштили су Делегација ЕУ у Србији и Министарство финансија.
eu zastave, Tanjug
Фото: Tanjug

Представници земаља чланица ЕУ, Западног Балкана и Турске, Европске комисије и Европске централне банке, као и представници централних банака Западног Балкана и Турске, састали су се на годишњем састанку о економској политици.

Србију су представљали министар финансија Душан Вујовић и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Закључци за Србију врло позитивно оцењују привредни раст у 2016, као и снажну фискалну консолидацију коју је земља спроводила у прошлој години, наведено је у саопштењу.

Закључци за Србију врло позитивно оцењују привредни раст у 2016, као и снажну фискалну консолидацију коју је земља спроводила у прошлој години

Осим тога, одржана је и финансијска стабилност, нарочито уз смањење ненаплативих кредита. Ипак, структурне препреке привредном расту и конкурентности још представљају изазов, укључујући превелики утицај државе на привреду, стоји у саопштењу.

За Србију је договорено шест препорука.

Оне су усмерене, прво, на потребу да се настави смањивање буyетског дефицита у 2017. години и на средњорочном плану, а у том контексту, као друго, истакнуте су реформе државних предузећа, укључујући најављено реструктурирање „Србијагаса” и спровођење плана оптимизације ЕПС-а, уз снажнију реформу Пореске управе.


Бенедикт: Наставак реформе

Вршилац дужности шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт истакао је да закључци јасно препознају важне кораке које је Србија начинила ка постизању привредног раста и макрофискалне стабилности.

– Србија треба да настави реформе амбициозно, посебно када је реч о структурним реформама и стварању бољег пословног амбијента који ће, заузврат, повећати привредни раст и створити нова радна места – рекао је Бенедикт.


Као треће се закључује да треба спровести остале мере стратегије за решавање проблематичних кредита, наставити напоре усмерене на промовисање већег коришћења динара, потребно је завршити реформу и приватизацију две велике банке у државном власништву и пронаћи решење за остале мале државне банке.

Србија треба и да повећа ефикасност енергетског сектора, превасходно кроз постепено усклађивање тарифа за електричну енергију да би одражавале стварне трошкове и кроз бољу наплату рачуна за струју, и као пето, да побољша пословни амбијент бољим регулисањем парафискалних намета и инспекције и лакшим приступом финансирању.

Смањење пореза и доприноса на плате радника, фокусирање активних мера тржишта рада на угрожене групе и увођење дуалног образовања су такође препознати као неопходне мере за подстицање развоја приватног сектора, стоји као шеста препорука.

Састанак у Бриселу део је појачаног дијалога о економском управљању између ЕУ и Западног Балкана и Турске, ради ефикасне припреме за процес Европског семестра који се спроводи на нивоу Европске уније.

Д. Урошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести