Гасна интерконекција Србије и Бугарске важна за цео регион

СОФИЈА: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас у Софији с бугарским премијером Бојком Борисовим о сарадњи две државе у области енергетике и изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Како је саопштено из њеног Министарства, Михајловићева је пренела поздраве председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић и захвалила на данашњем гостопримству и прилици да обиђе и радове на изградњи прве деонице аутопута од границе ка Драгоману, јер то много значи и српском и бугарском народу.

"За нас је диверзификација путева од огромног значаја, и све честитке за Балкански (гасни) ток и за брзину којом је све то урађено и изграђено. Наставићемо да радимо заједно и на новој гасној интерконекцији између Ниша и Димитровграда. То за нас значи диверзификацију снабдевача и много нових могућности, наравно, поред боље цене и бољег повезивања целог региона", рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да су Србија и Бугарска транзитне државе и самим тим могу много да учине и да искористе свој транзитни положај.

Премијер Бојко Борисов је пожелео добродошлицу Михајловићевој и изразио још једном поштовање председнику Александру Вучићу и српској влади, каже се у саопштењу.

Борисов је указао на то да Србија и Бугарска много тога граде заједно и да никада нису имале тако блиске односе, те да ће наставити да чувају пријатељство и да и даље раде заједно.

Гасна интерконекција са Бугарском готова у мају 2022. године

„Јавни позив за избор изводача радова на изградњи гасне интерконекције Србије и Бугарске биће расписан наредне недеље, а уговор би требало да буде потписан на лето”, изјавила је данас у Софији потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, која очекује да у мају 2022. буде оперативан тај гасовод.

Михајловићева је данас разговарала с министарком енергетике Бугарске Теменушком Петковом о изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска, али и сарадњи у другим областима енергетике.

"Србија и Бугарска имају веома добре билатералне, али и пријатељске односе, захваљујући двојици председника, Александру Вучићу и Бојку Борисову. Посвећени смо повезивању региона и важно је да урадимо све што можемо да се додатно повежемо. То већ чинимо у саобраћају, али је неопходно и у енергетици", рекла је Михајловић, саопштило је министарство.

Каже да су данас на састанку разменили информације о тренутно најважнијем пројекту наше две државе, који је од огромног значаја јер ће нам омогућити да још више будемо транзитне државе, да диверзификујемо и снабдеваче и путеве.

"Омогућиће нам и конкуренцију и повољније цене гаса. Бугарска је завршила тендерску процеруру, Србија ће следеће недеље расписати јавни позив. Очекујем да на лето потпишемо уговор, а у мају 2022. да имамо оперативан гасовод", рекла је Михајловић.

Петкова је пожелела добродошлицу потпредседници Михајловић и српској делегацији, рекавши да је данашњи састанак важан због разматрања свих битних питања у билатералној сарадњи две државе у енергетици.

"Реализацијом овог пројекта показујемо да делимо исте вредности и блискост два народа. Гасна интерконекција даје нам могућност диверзификације за цео регион и биће од користи и привреди и нашим грађанима. Користим прилику да захвалим колегама на конструктивном дијалогу и сарадњи на пројектима", рекла је Петкова.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести