Гаспром: Ове године 5,6 млрд кубика гаса кроз Северни ток 2

МОСКВА: Испоруке гаса кроз гасовод Северни ток 2 могле би ове године да износе 5,6 милијарди кубних метара, објавио је руски државни енергетски гигант Гаспром.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

Изградња гасовода је у јулу била 99 посто завршена, а баржа за полагање цеви Фортуна ради на последњој деоници. Очекује се да ће транспорт гаса кроз Северни ток 2 почети већ у октобру, а количине би могле да премаше план, сматрају стручњаци, преноси Раша тудеј.

Заменик шефа руског Фонда за енергетску безбедност Алексеј Гривач каже да би, ако испоруке преко Северног тока 2 почну у октобру, обим могао да надмаши садашње процене.

Не може се искључити могућност да ће Европа морати да покрене оба крака (Северног тока 2) до краја године, додао је он.

Пројекат гасовода Северни ток 2 састоји се од два цевовода, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње из Русије у Немачку кроз Балтичко море. Први крак гасовода потпуно је завршен у јуну ове године.

Након саопштења Гаспрома објављеног у четвртак, цене гаса у Европи су на преподневном трговању пале за 9,4 посто на око 480 долара за 1.000 кубних метара, известила је агенција Тасс, позивајући се на податке Интерконтиненталне берзе Европа (ИЦЕ). Међутим, у поподневним сатима су поново порасле на око 490 долара за 1.000 кубних метара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести