Грађевинске дозволе за два дела: В.Плана-Ковин и Ковин-Жабаљ

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства издало је грађевинске дозволе за две деонице наставка Турског тока кроз Србију, од Велике Плане до Ковина и од Ковина до Жабља, речено је у том министарству.
gradjevinci
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

Реч је о деоници 2: Велика Плана - Жабари - Смедерево - Ковин и деоници 3: Ковин - Панчево - Ковачица - Опово - Палилула - Зрењанин - Тител - Нови Сад - Жабаљ.

Министарство грађевинарства је надлежно за издавање свих потребних аката за изградњу гасовода и по захтеву инвеститора до сада су издали локацијске услове за деонице 2 и 3.

Такође, прибављени су позитивни извештаји Ревизионе комисије за деонице 1, 2 и 3.

Деоница 1 гасовода је на релацији: Зајечар - Бољевац - Параћин - Ћуприја - Јагодина - Деспотовац - Свилајнац - Велика Плана - Жабари.

Траса деоница 4 је: Жабаљ - Бечеј - Ада - Сента - Кањижа.

Министарство је такође издало, како наводи, грађевинске дозволе за припремне радове за деонице 1, 2 и 3 и потврђена је пријава радова за деонице 2 и 3.

Иако није било званичног отварања радова увелико се одвијају припремни радови за постављење цеви на више деоница у Србији, а преко Луке Нови Сад транспортују се цеви за градњу тог гасовода.

До децембра би требало да буде допремљено око 50.000 тона цеви. Свака цев тешка је 5.270 килограма, а дугачка 12 метара.

Гасовод ће из Бугарске улазити у Србију код Зајечара, протезати до Кањиже и код Хоргоша излазити у Мађарску.

Трасу националног магистралног гасовода од бугарске до мађарске границе, којом ће бити допреман руски гас из Турског тока, пројектовао је италијанско-српски конзорцијум "Сајпем-Србијагас". Припремне радове обављају српске фирме.

Власник гасовода је српско-руска фирма Гастранс, која финансира пројекат, док је руска компанија ИДЦ добила посао на тендеру за извођење радова, а велики број домаћих компанија добиће посао управо преко њих и Србијагаса.

Три компаније из Италије и Немачке, које ће бити главни извођачи за тај део гасовода, биће ангажоване и за његов пролазак кроз реке Дунав и Тису.

Цеви ће бити постављене и испод река Црни Тимок, Велика Морава и Тамиш.

Очекује се да и Бугарска почне градњу своје деонице у јуну.

Изградња прве деонице гасовода Турски ток ка Шајкашу у Суботици, како преносе медији, званично је почела 17. маја.

Такође, да ће један крак ићи ће према Републици Српској, где ће се транспортовати око милијарду кубика гаса, а један од Госпођинаца, како би се гас из Турског тока искористио и за пуњење "Банатског двора".

Проширење складишта Банатски двор ће, према незваничним информацијама, почети наредног месеца и убудуће ће се складиштити 750 милиона кубика гаса уместо садашњих 350, чиме ће Србија и у најхладнијим данима моћи да покрије потребе за гасом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести