Грчић: Мудра политика гаранција за енергетску сигурност

БЕОГРАД: Представници руске компаније „Силовије машини“ посетили су ТЕНТ А где је главна тема у разговору Александра Коњухова, генералог директора „Силовије машини" и Милорада Грчића, в. д. директора ЕПС-а била успешна сарадња Електропривреде Србије и руске компаније, а уочи заседања међудржавног комитета за сарадњу две државе.
grcic
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Грчић је поздравио госте у име председника Александра Вучића, који је, како је навео, најзаслужнији што ЕПС иде крупним корацима напред у обнови и изградњи својих капацитета. "Захваљујући мудрој политици председника Вучића Србија данас није погођена енергетском кризом као остатак Европе. Србија је данас енергетски независна и безбедна земља која брине о енергетским ресурсима и стабилности производње и снабдевања електричном енергијом", рекао је Грћић.

Додао је да су "визионарска политика и свесрдна подршка председника Србије" помогли Електропривреди да обнови пет од шест агрегата у највећој хидроелектрани Ђердап 1.

"Данас је Ђердап 1 електрана којој је повећана снага и продужен радни век за 30 година, а након завршетка и шесте фазе ревитализације снага ће бити повећана са некадашњих 180 на 205 мегавата", рекао је Грчић.

Први човек ЕПС је истакао да су одлична хидрологија и модернизовани агрегати омогућили да у првих шест месеци ове године хидроелектране произведу 7,2 милијарде киловат-сати што је чак за 53 одсто више него у 2020. години.

До почетка септембра само ХЕ Ђердап 1 премашила је план производње за 555 милиона киловат-сати.

"За ЕПС нема стајања и одмора. Планирамо и велики посао обнове свих 10 агрегата друге дунавске хидроелектране Ђердап 2 којим ћемо добити око 50 нових мегавата снаге за производњу зелене енергије. Улагања у постојеће производне капацитете ЕПС-а један су од начина да ЕПС и у будућности остане најважнија енергетска карика Србије", навео је Грчић.

Додао је да је ЕПС највећи инвеститор у области заштите животне средине и да у ТЕНТ А гради постројење за одсумпоравање.

"Градња напредује добрим темпом. Градилишта су на скоро свим локацијама где ЕПС има капацитете", казао је Грчић.

Коњухов је рекао да је његова компанија спремна да учествује у пројектима модернизације постројења ЕПС и да се бави производњом гасних турбина снаге од 65 со 170 МW.

"Технолошка и еколошка модернизација производних капацитета је од круцијалног значаја за даљи развој енергетике, а у Русији се много ради на изградњи хидроелектрана и нуклеарки, као много чистијих извора енергије", рекао је Коњухов.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести