Хабек: Обустава увоза руске нафте до краја лета реална

БЕРЛИН: „Немачка напредује у настојању да смањи зависност од руског фосилног горива и очекује да ће у потпуности прекинути увоз сирове нафте до краја лета”, рекао је данас министар економије Роберт Хабек.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Он је навео да је највећа европска економија смањила удео увоза руске нафте на 12 одсто, угља на осам одсто, а природног гаса на 35 процената.

"Сви кораци које предузимамо захтевају огроман заједнички напор свих актера и уједно доносе трошкове које ће осетити и привреда и потрошачи. Али они су неопходни ако не желимо више да нас Русија уцењује", рекао је Хабек у саопштењу.

Европска унија разматра забрану увоза руске нафте након одлуке да забрани увоз угља из Русије од августа, преноси АП и додаје да ЕУ плаћа Русији 850 милиона долара дневно за нафту и природан гас, а Немачка је један од највећих увозника руских енергената.

Немачка је започела увоз нафте и угља из других земаља за релативно кратко време што значи да је "крај зависности од увоза руске сирове нафте до краја лета реалистичан", рекао је Хабек.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести