Хрватска влада поново докапитализује Кроацију Ерлајнс

ЗАГРЕБ: Деоничари Кроација Ерлајнса треба на ванредној главној скупштини 22. децембра да донесу одлуку о повећању основног капитала за 296 милиона куна (39,4 милиона евра), а цео износ би требало да уплати држава, најавио је хрватски национални авио-превозник.
avion
Фото: freeimages.com, ilustracija

У позиву за ванредну седницу, објављеном данас на Загребачкој берзи, наводи се да би основни капитал био повећан са 627,9 милиона куна (83,6 милиона евра) на 923,9 милона куна (123 милиона евра), и то путем нове емисије обичних деоница на име, номиналне вредности од 10 куна (1,33 евра) по акцији, известила је агенција Хина.

У складу са Законом о тржишту капитала, Кроација Ерлајнс ће спровести емисију користећи клаузулу о изузећу од објаве проспекта.

Упис и уплата нових редовних деоница обавиће се новчаним улогом Републике Хрватске у износу од 296 милона куна, наводи се у позиву.

Према Закону о трговачким друштвима, законско право првенства постојећим акционарима за упис акција се у целости ускраћује, изузев Републици Хрватској, која ће као улагач учествовати у издању деоница, наводи се у позиву.

Хрватска држава поседује, иначе, у Кроација Ерлајнсу 98,76 посто деоница.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести