Хрватски гас стиже у Рафинерију Брод од јуна

ЗАГРЕБА: Радови на постављању гасовода испод реке Саве који треба да споји Рафинерију нафте Брод, у Републици Српској, на гасну мрежу у Хрватској, настављени су упркос противљењу чланова председништва БиХ Жељка Комшића и Шефка Џаферовића.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Крајем марта ове године положене су цеви, а до краја маја извођачи радова за Кродукс (Crodux) требало би да заврше оспособљавање гасовода и тиме већ од 1. јуна омогуће Рафинерији оперативну и редовну испоруку гаса из Хрватске, пише Вечерњи.хр.

Реч је о доректном прикључном гасоводу којим ће Кродукс као добављач гаса прикључити Рафинерију Брод као крајњег купца.

"Ми на овом изузетно сложеном пројекту радимо већ пет година. Уложили смо у њега нешто више од 32 милиона куна (4,2 милиона евра), што су минимална улагања с обзиром на огромну корист коју ће он донети", каже Бранко Радошевић, директор Кродукс Енергетике.

Цев гасовода је пречника 400 милиметара, може да ради под притиском од 50 бара, а капацитет је далеко већи од тренутних потреба Рафинерије, наводи лист.

Даље подсећа да је гасификација рафинерије пројекат који су 2017. договорили тадашња хрватска председница Колинда Грабар Китаровић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Рафинерија Брод је у већинском власништву руске компаније Зарубежњефт.

"Десетогодишњим уговором обавезали смо се да снабдевамо Рафнерију природним гасом у количини од 700 милиона киловатсати годишње", навео је Радошевић.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести