Хуавеј незаустављив, рекордан приход упркос црној листи САД

ПЕКИНГ: Година која је на измаку ће изгледа за кинеског технолошког гиганта Хуавеја бити још једна у низу рекордних упркос забранама са којима се суочио у Сједињеним Државама и земљама америчким савезницима.
huavej
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ова компанија је саопштила данас да ће њен приход за 2019. годину вероватно забележити скок од рекордних 18 посто, јавља Ројтерс.

Хуавејев ротациони председавајући Ерик Су открио је у новогодишњој поруци да се овогодишњи приход компаније процењује на 121 милијарду америцћ долара.

Ипак, рекордан приход се, како је навео, дугује послованим резултатима оствареним у првој половини 2019. године, док за наступајућу 2020. предвиђа да ће бити "тешка година“ и да фирма вероватно неће имати тако брз раст.

Америка је у мају ставила Хуавеј на "црну листу" тврдећи да опрема те компаније представља ризик по националну безбедност јер, наводно, може да служи властима у Пекингу за шпијунирање, што је Хуавеј више пута категорично негирао.

Вашингтон такође врши притисак на савезнике да не користе Хуавејеву опрему за 5Г мреже нове генерације, а на такве позиве САД до сада су се одазвали само Аустралија, Јапан и Нови Зеланд.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести