Имиграција у Канади пада за 64 одсто, претећи економском расту

ОТАВА: Канадска имиграција пала је за готово две трећине у другом кварталу, пошто су ограничења на границама због ковида-19 остала на снази.
Otava pixabay
Фото: pixabay.com

Земља је прихватила само 34.260 нових имиграната у току три месеца ове године, показују најновији владини подаци.То у поређењу са 94.275 у истом периоду прошле године, представља пад од 64 одсто.

Велика имиграција у последњих неколико година била је кључна компонента канадске владе у повећању радне снаге и у сузбијању демографског старења.Раст становништва заснован на имиграцији заслужан је за подршку тржишту некретнина и тржишту рада.

Ограничења путовања која су ступила на снагу у другој половини марта остала су на снази током другог тромесечја.Канада и даље прихвата већину сталних резиденцијалних апликација, али пандемија је успорила време обраде.

Влада каже да даје предност апликацијама за Канађане који се враћају у земљу, угрожене групе и људе који обављају или подржавају основне услуге.У првих шест месеци 2020. године Канада је прихватила 103.420 нових становника са сталном боравишном визом.

У том темпу нивои имиграције у Канади ће бити мањи од владиних циљева постављених раније ове године.

У марту, министар за имиграцију Марко Мендицино рекао је да је циљ за 2020. био 341.000, уз 351.000 нових који би стекли статус сталног боравка 2021. године.

Прошле године Канада је прихватила 341.175 нових имиграната којима је дала статус сталног боравака.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести