Инђија смањила доприносе за градњу чак 80 одсто

Више од пет година у општини Инђија није изграђен ниједан стамбени објекат за колективно становање, а један од најважнијих разлога за то је висока цена доприноса за уређење грађевинског земљишта.
Инђија
Фото: Инђија

Примера ради, у суседној општини Стара Пазова за тих пет година саграђено је више од 700 станова.

Самим тим општина по том основу није приходовала ниједан динар по основу доприноса за уређење грађевинског земљишта, што је било више него јасан сигнал локалној власти да се нешто мора променити. Први човек инђијске општине Владимир Гак објашњава да је то утицало да Скупштина општине донесе нову одлуку о смањењу доприноса за уређење грађевинског земљишта око 80 одсто, и то за све зоне.

– Надамо се да ће та одлука подићи станоградњу и да ћемо имати сваки дан све више инвеститора – навео је Гак. – Самим тим, покренуће се цела привреда у нашој општини, јер сви знамо да грађевинарство покреће велики број привредних грана.

Нова цена доприноса за уређење грађевинског земљишта износи 15 евра по квадрату у првој зони

Нова цена доприноса за уређење грађевинског земљишта износи 15 евра по квадрату у првој зони, а у случају једнократног плаћања одобрава се додатни попуст од 30 одсто.

– Колико је досадашња одлука о висини доприноса била сулуда показује пример да је инвеститор који је желео да сагради 10.000 квадрата морао да плати накнаду од 800.000 евра, док је за исту квадратуру у суседној општини Стара Пазова плаћао око 120.000 евра – објаснио је Гак.

Општина Пећинци, која има највише инвеститора у Србији, већ давно је уредила доприносе за уређење грађевинског земљишта да би привукла инвестиције и унапредила стамбену градњу. Та сремска општина је разврстала објекте према намени и за сваки утврдила другачији коефицијент, па на пример за производне објекте тај коефицијент износи нула, односно не плаћа се, док је за комерцијалну намену 1,30 одсто, а за стамбену 0,7. Такође, у тој општини се допринос за уређење грађевинског земљишта плаћа једнократно или у ратама у периоду од 36 месеци. У случају плаћања доприноса једнократно, инвеститор има право на умањење од 30 одсто. Уколико се обрачунати допринос за уређење грађевинског земљишта односи на земљиште које није потпуно опремљено комуналном инфраструктуром, умањује се десет одсто када је у питању недостатак саобраћајница, а још пет процената уколико недостаје водоводна мрежа и исто толико ако је у питању канализациона мрежа.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести