Индустријска производња у априлу већа 3,1% међугодишње

БЕОГРАД: Индустријска производња у Србији порасла је у априлу 2018. године за 3,1 одсто на годишњем нивоу, саопштио је данас Републички завод за статистику.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

У периоду јануар-април 2018, укупна индустријска производња је порасла за 5,2 одсто у односу на исти период прошле године, а прерађивачка је остварила раст од 3,9 одсто.

Највећи утицај на међугодишњи раст индустријске производње у априлу имали су производња електричне енергије, производња папира и производа од папира, производња одевних предмета, поправка и монтажа машина и опреме.

Десезонирани индекс индустријске производње за април показује да је укупна индустрија остварила раст од 0,6 одсто, а да је прерађивачка пала за 0,8 процената у односу на просек 2017. године.

Према десезонираним подацима, укупна индустријска производња у априлу је била мања за 1,7 одсто него у марту, док је прерађивачка забележила пад од 2,2 одсто.

На годишњем нивоу, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација је у априлу регистровао раст од 13 одсто, сектор рударства раст од 1,7 одсто, док је прерађивачка индустрија порасла за 1,0 одсто.

Посматрано по наменским групама, међугодишњи раст је у априлу забележен код производње енергије (7,8 одсто), трајних производа за широку потрошњу за 3,5 одсто, интермедијарних производа, осим енергије за 2,1 проценат и нетрајних производа за широку потрошњу за 0,5 одсто.

С друге стране, пала је производња капиталних производа за 0,8 одсто.

Обим индустријске производње је у априлу, на годишњем нивоу, забележио раст код 19 области, чије је учешће у структури индустријске производње - 66 посто, а пад код 10 области (са учешћем у структури индустријске производње од 34 одсто).

Када је реч о прва четири месеца текуће године, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација је, на годишњем нивоу, евидентирао раст од 11,4 одсто, прерађивачка индустрија је порасла за 3,9 одсто, а рударство за 2,5 одсто.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести