Инфлација у САД порасла у октобру 5,0% на годишњем нивоу

ВАШИНГТОН: Потрошачке цене у Сједињеним Државама порасле су у октобру за 5,0 посто у односу на исти месец 2020. године, што је највиша међугодишња стопа од новембра 1990, према данашњим подацима Министарства трговине.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Базна инфлација, из које су изузете променљиве цене хране и енергије и коју помно прате креатори монетарне политике Федералних резерви, такође је убрзала раст достигавши у октобру 4,1 проценат међугодишње, што је такође њен највиши ниво од јануара 1991, преноси ЦНБЦ.

Паралелно с растом цена дошло је и до повећања потрошње становништва у посматраном месецу од 1,3 процента, што је резултат пораста личних примања од 0,5 одсто, додаје амерички медији.

Потрошња становништва, која чини 70 посто америчке економске активности, у фокусу је економисти који сматрају да ће њена снага подићи укупан привредни раст у последња три месеца ове године.

Што се октобарске инфлације тиче, њен раст је највише одраз скока цена енергије које су за 30,2 процента веће него пре годину дана, док су цене хране порасле за 4,8 посто међугодишње.

Цене у сектору услуга су ојачале за 6,3 одсто, исто као у септембру, док су цене остале робе повећане за 7,3 процента у односу на 6,4 одсто у претходном месецу.

Лична штедња Американаца је у октобру износила 1,32 билиона долара и мања је него септембру када је износила 1,48 билиона долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести