Инспектори „зарадили” око четири милијарде

Надлежни су ове године објавили рат сивој економији, а то значи да су инспектори Пореске управе мање у канцеларији а више на терену.
Izdavanje računa Foto: arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Подаци контрола Пореске управе за први квартал ове године говоре да резултата и те како има: у државну касу се слило близу четири милијарде динара више него што су обвезници били спремни сами да уплате.

У првом кварталу ове године широм Србије је обављено 5.063 контроле. У 3.159 случајева контролисани су обрачуни јавних прихода, односно да ли обвезници редовно уплаћују порезе и доприносе и издају фискалне рачуне. Порезници су код 1.147 обвезника, или 36,31 одсто, констатовали неправилности. За све њих поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка. Без тих контрола државна каса била би оштећена за 3.977.614.367 динара.

Нису само легални бизниси ускраћивали држави оно што јој припада. Порески инспектори су приликом контрола открили 37 оних који су обављали делатности које нису пријављене  Прекршиоци су тако избегли да плате пореске обавезе од 18.327.460 динара. То, по свој прилици, неће бити све јер је у току контрола још  њих 17.

Војвођани мало бољи
Појачане контроле су се током првог тромесечја одвијале и у Војводини. Традиција је да се на том подручју порески прописи мало више  поштују него у другим деловима земље, а и ове године је било тако. Приликом контрола на територији покрајине мера забране рада за одређени период изречена је за 161 обвезника, од којих је у Новом Саду 46. Рачуница показују да је то мање од трећине контролисаних у целој републици. Прекршаји су били исти – порезници су открили непријављене раднике или нису издавани фискални рачуни.

Наградна игра „Узми рачун и победи” знатно је допринела томе да се промет преко фискалних каса евидентира далеко боље него лане јер су грађани били мотивисани да траже фискалне рачуне. Међутим, поједини обвезници нису били спремни да помогну муштеријама да сакупе што више рачуна. Тако су приликом 1.762 контроле у 649 објеката утврђене  неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка. За 590 радњи или угоститељских објеката донета је привремена забрана рада, односно стављен је катанац баш због „заборавности” приликом издавања рачуна. Поједини су добили и по две прекршајне пријаве јер су порезници на радном месту затекли и непријављене раднике.

Под лупом порезника су већ подуже и бензинске станице па ни претходна три месеца нису била изузетак. Порески инспектори посетили су 66 бензинских пумпи широм Србије, а неправилности су утврђене на 26. Реч је о томе да су продавци углавном заборављали да издају фискалне рачуне па ће тих 26 бензинских станица добити меру привремне забране рада, а возачи ће морати гориво да наточе на некој другој.

За све прекшиоце мера привремене забране рада изириче се у трајању од најдуже 60 дана.

Следећи извештај Пореске управе стиже када се заврши други квартал, односно почетком јула. Биће занимљиво упоредити податке и видети колико су грађани током прва три месеца ове године били десна рука инспектора. Наиме, наградна игра „Узмира рачун и победи” је завршена, а следећи циклус најављује се за јесен. Из Пореске управе Србије најављују да ће наставити контроле јер, како кажу, појачане контроле су најбољи начин да се смањи сива економија и истовремено подигне свест о неопходности поштовања пореских прописа.

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести