Интеза поднела тужбу против неких Агрокорових фирми

БЕОГРАД, ЊУЈОРК: Банка Интеза а.д. 23. јуна поднела је тужбу против неколико компанија које послују у оквиру „Агрокора“ Ивице Тодорића, пише „Политика“, наводећи да им је то потврдио Привредни суд у Београду.
agrokor
Фото: Epa (Antonio Bat)

Како се прецизира, у питању су „Конзум“, „Јамница“, „Звијезда“, „Агрокор трговине“ и ПИК „Врбовец“. 

Тужба је, објашњава лист, покренута ради наплате дуга од 15 милиона евра који је ова банка хрватском концерну одобрила 31. јануара ове године. 

С друге стране, наводи „Политика“, у Банци Интеза истичу да је јавности већ познато да су покренули одређене судске поступке ради заштите својих интереса. 

То је додатни разлог за уздражавање од коментарисања  - не желимо да јавним изношењем свог става на било који начин утичемо на те поступке, поручују из Интезе. 

Подсећају и да Закон о банкама налаже обавезу чувања банкарске тајне због чега, наводе, Интеза није у могућности да информације и податке о пословању својих клијената износи у јавност. 

Мудис: Шансе кредитора за поврат дуга од Агрокора 35 до 65 %

Рејтинг агенција Мудис оценила је, поводом резултата ревизије пословања Агрокора у прошлој и 2015. години објављеним у понедељак, да ће за постизање нагодбе коју је најавио ванредни повереник Анте Рамљак бити потребно доста времена.

Огласивши се поводом ситуације у хрватском концерну први пут откако је донет „лекс Агрокор“ и уведена ванредна управа, Мудис је навео да Рамљак намерава да предложи нагодбу свим кредиторима, али да датум није одређен, преноси Јутарњи лист.  

Будући да су многи кредитори већ покренули тужбе против Агрокора у неколико земаља, постизање такве нагодбе могло би да потраје, пише у саопштењу.

Према њиховом мишљењу, просечни изгледи Агрокорових кредитора за наплату потраживања су између 35 и 65 посто, али више нагињу према нижем проценту.

Међутим, очекујемо да су изгледи поврата неосигураног дуга са сениоритетом мањи од 35 посто, у складу са Ц рејтингом који ти инструменти имају, истичу из Мудиса. 

Добављачи су, иначе, већ објавили да нису спремни на отписе потраживања веће од 15 посто. 

Почетком године је Мудисово снижавање рејтинга Агрокора био један од првих јавних сигнала да је концерн у великим проблемима, додаје Јутарњи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести