Сбербанк: Случајем Агрокор бавићемо се детаљно

ЗАГРЕБ: Сбербанк ће на суду тражити повраћај дуга од Агрокора, најавио је челник Сбербанка Херман Греф оцењујући Агрокоров случај преваром без преседана, преносе руски медији.
sberbanka logo
Фото: Tanjug

Сбербанк планира да процесуира и ревизора који је потврдио Агрокорове фалсификоване пословне извештаје скривајући обавезе веће од једне милијарде долара, рекао је Греф новинарима, преноси регионална ТВ Н1.

Што се тиче хрватског случаја, ништа се не мења. Имамо правну стратегију и не мислимо да је она на кратке стазе. Наше су резервације (за Агрокоров дуг) стопостотне па смо спремни за дуготрајни парнични поступак и довешћемо пред лице правде све особе које су тамо починиле очигледну превару, рекао је Греф.

Додао је како је већ поднета кривична пријава против власника и управе Агрокора, те да се нада како ће „одговорности привести и ревизорску фирму која је потврдила лажно извештавање“.

Он каже да је за то нужно неколико правних корака и докумената, за шта је потребно одређено време, те да већ учињени правни кораци, као и они који следе, сведоче о томе да ће се Сбербанк случајем Агрокор бавити детаљно.

Имамо велика потраживања, како у вези са схемом коју спроводи хрватска влада, тако и према менаџерима и ревизорима саме компаније. Путем суда вратићемо наш новац, али то може потрајати, рекао је Греф.

Према његовим речима, Сбербанк не намерава више да финансира Агрокор.

Ситуација је за нас крајње нетранспарентна, то смо неколико пута истакли хрватској влади. Чудно је што хрватска влада подржава одсуство нетранспарентности. У недостатку транспарентности, када не разумемо колико је новца потребно за фирму и какав је квалитет управљачког кадра, када не разумемо колико се ефикасно троши овај новац, не желимо да учествујемо у таквим процесима, додао је шеф Сбербанка.

Греф је рекао да се Сбербанк у случају Агрокор први пут суочава с тако великом преваром.

Агрокоров дуг према Сбербанку износи 1,1 милијарду евра, а произлази из неколико зајмова, а у августу је Сбербанк у Хрватској покренуо казнени поступак против оснивача и већинског деоничара Агрокора Ивице Тодорића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести