Ириг и Сомбор шампиони безготовинског плаћања

Грађани и привреда су, два месеца од почетка такмичења „Шампиони безготовинског плаћања”, платили картицама више од 4.000 такса, накнада и пореза на шалтерима у 46 градова и општина у Србији.
Sombor centar grada/A. Erski
Фото: А. Ерски/Сомбор

Највећи број безготовински плаћених пореских и непореских намета, у односу на број становника, забележила је општина Црна Трава, а следе Прибој, Ириг, Сомбор и Шабац, наводи се у саопштењу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

С друге стране, у 14 локалних самоуправа није извршено ниједно плаћање картицом на шалтеру.

Канцеларија за ИТ и еУправу је, у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија „Мастеркард” и „Виза”, почетком јула покренула такмичење градова и општина „Шампиони безготовинског плаћања” под слоганом „Плати картицом и победи”. У такмичењу учествује 60 локалних самоуправа с територије Републике Србије које су омогућиле плаћање такси и накнада платним картицама на ПОС терминалима инсталираним на шалтерима.

– Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност – казао је директор канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.


Сузбијање сиве економије

Такмичење је једна од активности предвиђених новим Националним програмом за сузбијање сиве економије.

Усмерено је на смањење употребе готовине, имајући у виду да је кеш један од највећих генератора нелегалне трговине и утаје пореза, закључује се у саопштењу НАЛЕД-а.


Држава, по његовим речима, добија транспарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој, као и ниже трошкове јер су израда и чување готовине скупи.

Он је додао да су током такмичења, за све оне који се одлуче да градске или општинске услуге плате платном картицом, обезбеђене снижене провизије од 45 динара на уплате до 4.500 динара, односно један одсто за уплате веће вредности.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић каже да је безготовинско плаћање готово трипут брже у односу на употребу готовине и да чак 70 одсто грађана истиче да користе картице зато што им је тако лакше и практичније.

Победници такмичења биће изабрани по броју такси, накнада и пореза плаћених картицама на шалтерима локалне самоуправе у односу на број становника у периоду од 1. јула до 31. децембра. Првопласирана локална самоуправа биће награђена дечјим игралиштем у вредности од 20.000 евра, пет првопласираних добиће интернет презентацију „У служби грађана” у складу са стандардима интернет презентације Владе Србије, а првих десет градова и општина плакету „Шампиони безготовинског плаћања”, која ће бити уручена на завршној конференцији у Београду.      

Д. Мл.

Пројекат „Ириг, јуче, данас, сутра“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Ириг. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести