Још без договора о повећању зарада-већина пошти не ради

БЕОГРАД:  Радници Поште Србије који штрајкују нису прихватили предлог представника владе да се повећају зараде за око 17 одсто онима на технолошким пословима, који имају најмања примања, као ни да другим радницима повећање буде укупно око девет одсто, рекла је данас председница синдиката Независност у Пошти Србије Снежана Марковић.
posta srbije
Фото: Tanjug (S. Gazdić ilustracija)

Она је за Танјуг рекла да су јуче одржана три састанка са представницима владе, послодаваца и запослених и да за сада нема информацију да ли ће и данас бити одржан састанак.

Према информацијама којима располаже, већина пошти у Србији и даље не ради, пошто не ради Главни поштански центар.

"Имали смо јуче три састанка, у 10 сати, у 16 и од 21.30 сати. На последњем састанку представници запослених нису прихватили предлог владе да њихове зараде, заједно са оним што треба да нам врати влада, буду увећане око 17 одсто радницима на технолошким пословима, а да повећање за оне који раде на другим посовима, која нису искључиво технолошка, буду само шест одсто, тако да би са 3,5 одсто које треба да нам врате укидањем овог закона (о умањењу зарада), то било око девет одсто", навела је Марковић.

Додаје да синдикати не воде штрајк, већ да је део запослених самостално обуставио рад и изабрао своје представнике.

"Они траже да зарада буде на нивоу просека Републике Србије, 52.000 или 53.000 динара месечно, то јест да не буде мања од 50.000, али увек имају неки други захтев. Према мојим информацијама, поште и данас не раде, не знам да ли све и колико пошта не ради. Ипак, у сваком граду већина пошти не ради. Не ради Главни поштански центар, а када он не ради, онда ови у унутрашњости немају шта да раде", рекла је Марковић.

Како је рекла, влада је одобрила да Пошта Србије може 100 радника да преведе до краја године у радни однос на неодређено време, као и још 100 људи до априла 2020. године, пошто постоји проблем са недостатаком кадрова у технологији.

Додала је да се, иначе, одржавају састанци са представницима владе како би се решавали проблеми у Пошти Србије нагомилани више од 15 година, колико запослени нису добили никакво повећање.

Представници Владе Србије, послодавца, два репрезентативна синдиката и представници запослених, протеклих седам дана разговарају и о расподели добити предузећа и стању у Пошти Србије.

У Пошти Србије запослено је око 15.000 радника.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести