Кад буде готов ауто-пут, од БГ до СА путоваће се три сата

БЕОГРАД: За три сата лагане вожње стизаће се од Сарајева до Београда, казао је председник Александар Вучић након трилатералног састанка Србија-БИХ-Турска, а најављујући најважнији пројекат који предстоји Србији и Босни и Херцеговини, градњу ауто-пута Београд Сарајево.
a
Фото: Tanjug

Србија је обезбедила сву потребну документацију, казао је српски председник, додајући да ће мост преко Саве бити изграђен нашим парама, те да би градња самог ауто-пута од Кузмина до Раче трајала годину и по, а и да ће због моста трајати три године.

Тај пут имаће фантастичан значај за наше трговинске односе, напоменуо је Вучић.

Како је навео, на данашњем су се састанку потезале мапе, "уцртавали смо будуће путеве и железничке пруге".

Желимо да поправимо живот наших грађана. Сви пројекти о којима говоримо су пројекти који повезују људе. Ауто-пут од Пожеге до Вишеграда, а касније до Сарајева, спојиће Београд са градовима у Херцеговини, а спојиће и људе који живе у Новом Пазару и Сарајеву, али и Србе из Београда с Бошњацима у Сарајеву, рекао је Вучић.

Према његовим рецима, тада ће се за три сата лагане вожње путовати од Сарајева до Београда.

Да ће ауто-пут Београд-Сарајево повезати РС, Србију и БиХ и омогућити бољу комуникацију, сложила су се и тројица чланова Председништва БиХ, Милорад Додик, Шефик Џаферовиц и Жељко Комшић, док је Вучић посебну захвалност изразио турском председнику Ердогану због, како је рекао, несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану.

Он је својим останком данас у Београду показао колико му је важан цео регион, и Србија и БиХ. За нас је данас веома важан дан и око тога се слажемо сви и у Србији и у БиХ, казао је Вучић.

Турски председник казао је да је његова земља тај пројекат подржала, те да је састанак трилатерале показао да се размишља о целом региону.

Увек сам наглашавао да су путеви синоним за цивилизацију и напредак. Развој путева ће спречити и одлив становништва, напротив, привлачиће још људи овде, рекао је Ердоган и захвалио Вучићу што је сазвао данашњи састанак.

Двојица председника и чланови Председништва БиХ присуствовали су затим у Кузмину свечаном обележавању почетка радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Председавајући Председништва Жељко Комшић у Кузмину је рекао да је ауто-пут симбол будућих бољих односа Србије и БиХ, српски члан Милорад Додик сматра да овим пројектом Србија јасно показује своје опредељење да помаже Српској, али и Босни и Херцеговини, док је бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић оценио данашњи догађај као комплетан регион води ка миру, просперитету, стабилности и развоју.

Председник Вучић данашњи почетак радова назвао историјским догађајем, оценивши да је он важан за цео регион, јер "почињемо да простор повезујемо, отварамо, спајамо".

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести