Како ће од 4. маја радити кафићи и ресторани

БЕОГРАД: Удружење угоститеља Новог Сада “УГОНС 1946” објавило је упутство о мерама заштите и смерницама за рад за ресторане и кафиће који ће почети да раде од 4. маја, поготово у затвореном простору.
Kafic lokal/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

На сајту тог удружења наведене су мере којих ће морати да се придржавају гости, као и запослени у угоститељским објектима.

Како се наводи, гост ће морати да прође кроз подну дезинфекциону баријеру која може да буде влажна или сува, а на улазу и у башту и унутрашњост објекта и уколико улазе гости у тоалет, а седе напољу, мора да постоји дезинфекционо средство за руке на бази алкохола- гел, прскалица ручна, влажне марамице…

Прописамо је да у затвореном простору на једног госта мора буде 3,5 квадратних метара и једно седеће место, а на отвореном на једног госта 2,5 м2 и једно седеће место.

На месту предвиђеном за госта потребно је да буде средство за дезинфекцију руку, једно средство за дезинфекцију руку - гел, прскалица ручна, влажне марамице, а све треба да буде на бази алкохола.

У тоалетима за госте пожељно је да стоје бесконтактни дозер за руке и убруси.

Гости не морају да имају рукавице и маске када пију пића или једу, а дезинфиковали су се при уласку у објекат.

Када је реч о запосленима, угоститељски објекти морају да имају дезо баријере ( суве или влажне), на персоналном улазу, улазу у производни део И на улазу у услужни део.

Добављачи обавезно при испоруци морају да прођу основну дезинфекцију обуће и руку средствима на бази алкохола.

Угоститељски радници робу који су примили треба обавезно да дезинфикују и испрскају дезинфекционим средством на бази алкохола, затим да изваде из транспортног паковања.

То паковање треба одмах да одложзе у ђубре, а робу да дезинфикују и правилно складиште.

Угоститељски радници који су у сервисном и производном делу за време рада морају да имају заштитне маске и рукавице.

Обућу запослених треба дезинфиковати алкохолним средством у сервисном делу објекта.

Запослени у сервисном и производном делу су обавезни да раде у униформама које су правилно хигијенски чисте, уз обавезно свакодневно облачење нове униформе опране на 90 степени и испеглане.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести