Како нелегалне објекте прикључити на гас?

НОВИ САД: Половина од 40.000 пријављених домаћинстава за гасни прикључак на рате који је понудио Србијагас су захтеви за прикључење нелегалних објеката и тај проблем треба решити, рекао је за Танјуг генерални директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић.
gas
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Ја немам решења за то. Једино да предложимо онима који о томе одлучују у Влади Републике Србије да се размисли да они који су по закону о легализацији предали захтеве, а легализација је могућа, добију неку врсту исправе на основу које би прикључили гас, рекао је он.

Додао је да већина тих објеката у просецу легализације већ имају струју и воду, те да се таква исправа не би издавала за објекте код којих легализација у перспективи није могућа.

То је просто идеја и о томе мора да се разговара. Постоје и они који мисле да би се тако подстакла дивља градња. Јер би неко могао да сматра да ће тако наставити да решава остале прикључке и пре легализације, рекао је он.

Додао је да сматра да би се кроз такве исправе могао да се реши проблем и објекти прикључе на гас, али је нагласио да о томе још треба да се разговара.

Србијагас је грађанима понудио прикључење на гас за 780 евра у динарима, што се плаћа три године и то без камате, за шта је стигло око 40.000 пријава до сада.

Бајатовић је истакао да је до сада обезбеђено 25.000 гасних сетова, и да је потписан уговор са шест компанија које ће се укључити у тај посао.

Оно што је сигурно то је да ће гаса за све бити довољно за предстојећу и наредне грејне сезоне.

Линијски део магистралног гасовода, интерконектора бугарска граница - мађарска граница, фактички је завршен, а остало је још нешто да дорадимо на нашој компресорској станици, рекао је раније генерални директор ЈП Србијагаса Душан Бајатовић.


Нема поскупљења

Нећемо дирати цену гаса за домаћинства, иако цена гаса иде нагоре, поручио је Душан Бајатовић.

Тренутно је цена гаса за нас око 240 долара за хиљаду кубних метара, а на берзи је 360 долара за хиљаду кубика, рекао је он, али је и искључио могућност да тај енергент појефтини.


Повезивањем Мађарске, друга цев Турског тока која је прошла кроз Црно море, а затим преко Бугарске и 403 километра кроз Србију и чији је капацитет 15,75 милијарди кубних метара, спојена је са осталим ЕУ земљама.

Бајатовић је навео да је ове године Србија комплетну количину гаса из увоза за своје потрошаче допремила преко гасне интерконекције из Бугарске, односно са правца Турског тока.

То значи да тај гасовод већ ради и даје приходе, рекао је он.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести