Камен темељац за фабрику гума у Инђији 15. децембра

Камен темељац за изградњу фабрике гума јапанске компаније „Тојо тајерс” планирано је да буде постављен у Инђији 15. децембра, потврдио је председник општине Инђија Владимир Гак, а очекује се да том догађају присуствује и председник Србије Александар Вучић.
д
Фото: Промо

– То је најзначајнија инвестиција до сада у Србији, с обзиром на висину улагања од 367 милиона евра у првој фази, величину објекта и чињеницу да „Тојо тајерс” припада „Мицубиши корпорацији” – казао је Гак у разговору за Танјуг.

Он је додао да ће главни извођач радова на изградњи хале, која ће захватати око 20 хектара, бити јапанска компанија „Такенака”, али да ће бити места и за наше грађевинце као подизвођаче.

– Желимо да наши привредници учествују у изградњи једног тако великог објекта, од чега ће моћи да живе наредних година – рекао је Гак.

537 радника биће запослено у новом погону

Рок изградње је 17 месеци, а након тога се очекује да се у фабрици годишње производи пет милиона гума премијум класе за тржиште Европе и Русије.

Општина Инђија, истакао је Гак, обезбедила је земљиште површине 64 хектара и неопходну инфраструктуру, али је главни посао на привлачењу инвестиције обавио председник Србије Александар Вучић.

367 милиона евра улагање у првој фази

– Конкуренција нам је била практично читава Европа, али смо ми победили захваљујући несебичној подршци председника Вучића и Владе Србије, због важности коју та инвестиција има за читаву Србију – навео председник општине Инђија.

Гак је јуче одржао састанак с представницима јапанских компанија које ће бити кооперанти „Тојо тајерса” у Инђији, али није желео да открива њихова имена.


Потпис после трогодишњих преговора

Потписивање уговора с „Тојо тајерсом” резултат је трогодишњих преговора те компаније с Владом Републике Србије, Развојном агенцијом Србије и Општином Инђија. Сама инвестиција проглашена је пројектом од значаја за Републику Србију.

Иначе, „Тојо тајерс” у свету има седам фабрика за производњу гума и четири за производњу делова за аутомобиле. Производња гума чини 85 процената укупне продаје те компаније, а у асортиману су гуме за путничка возила, СУВ-ове, камионете, камионе и аутобусе.


– Сигуран сам у то да ћемо у наредном периоду имати још две до три кооперантске инвестиције, које не знам да ли ће бити у Инђији, али нека буду било где у Србији. Овом инвестицијом смо покренули нову еру привреде Србије – нагласио је председник општине Инђија.

„Тојо тајерс” би у новом погону требало да запосли 537 радника, чије плате ће бити изнад српског просека, најављено је раније. У другој фази, како је раније рекао Владимир Гак, удвостручила би се производња и број запослених, те би тако у наредним годинама из Инђије годишње око 1.200 радника испоручивало десет милиона гума за моторна возила, док би вредност инвестиције порасла на око милијарду евра.

Е. Д.

EUR/RSD 117.0943
Најновије вести