Кина нуди бесцаринску квоту за увоз 10 млн тона соје из САД

ПЕКИНГ/СИНГАПУР: Кина је понудила главним кинеским и страним компанијама за прераду соје бесцаринску квоту од 10 милиона тона за увоз ове житарице из Сједињених Америчких Држава, извештава Ројтерс позивајући се на два неименована извора.
amerika kina
Фото: pixabay.com

Квота за увоз америчке соје понуђена је домаћим млиновима у државном и приватном власништву, као и великим међународним трговачким кућама које имају погоне за млевење у Кини, а на састанку који је сазвала Национална комисија за развој и реформе, рекли су за Ројтерс извори који су се о томе информисали код учесница састанка.

Амерички председник Доналд Трамп је саопштио раније да је Кина у трговинским преговорима почетком овог месеца пристала на куповину пољопривредних производа из САД-а у вредности до 50 милијарди долара годишње.

Међутим, Кина је у седмици након преговора, купила 480.000 тона соје из Брзила у вредности 173 милиона долара, избегавши америчког тржиште, рекли су британској агенцији трговци.

Кинески купци набављају доста соје из Бразила. Влада је са овог састанка послала поруку увозницима да имају на уму ширу слику, рекао је један од извора, алудирајући на жељу Пекинга да у преговорима покаже добру вољу.

На Чикашкој робној берзи је цена соје порасла, на трговању у 12:41 часова по средњоевропском времену, за 1,15 одсто на 9,44 долара по бушелу (џак од 27,2 килограма), преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести