ЕУ озваничила заштитне квоте за увоз челика

БРИСЕЛ: Заштитним мерама које је усвојила ЕУ 31. јануара произвођачи челика у Србији обухваћени су у три категорије производа, а реч је топловаљаним лимовима и тракама, хладноваљаним лимовима и о прозводима од белог лима. 
Celik/Pixabay
Фото: Pixabay/celik

ЕУ је одлуку о заштитним мерама објавила у свом службеном гласнику, оне ступају тиме на снагу, а односе се на 26 категорија прозвода од челика пореклом из земаља ван ЕУ што укључује и Србију. 

У Бриселу кажу да не очекују да ће ове квоте имати ефекте и погодити досадашњи извоз челика из Србије на европско тржиште.

"ЕУ је са Србијом повезана између осталог и Споразумом о стабилизацији и придруживању чији је циљ економска интеграција и стабилизација. Уколико уочимо промену економске перспективе Европска комисија ће покренути ревизију и омогућити Србији корист од тога", објашњавају европски извори.

Заштитне мере уводе се на три године, али уредба објављена у Службеном гласнику ЕУ наводи да ће до прве ревизије квота доћи најкасније у јулу 2019. године.

"Комисија сматра да ће, на темељу интереса Уније, можда морати да прилагоди ниво или расподелу царинских квоте у случају промењених околности, до чега би могло доћи у случају општег повећања или смањења потражње Уније за одређеним категоријама производа или уколико би примена мера имала штетан учинке у погледу постизања циљева интеграције који се настоје остварити са повлашћеним трговинским партнерима", наводи се у уредби одбјављеној у Службеном гласнику ЕУ.

Истовремено, удредба о заштитним квотама на увоз челика у ЕУ предвиђа и поступну либерализацију односно повећање квота за ослобођење од царине за 5 одсто након сваке године. 

Европска комисија наводи да је до увођења заштитних мера дошло након што је закључено да индустрији челика ЕУ прети "озбиљна опасност од даљег повећања увоза" из трећих земља нарочито, а пошто су САД увеле таксе на увоз челика. 

У периоду од 2013. до 2017. године увоз челика у ЕУ у апсолутном износу повећао се за 71 проценат, док је потражња за прозводима од челика из 26 катергорија обухваћених заштитним мерама порасла само за 14 процената. У исто време производња индустрије челика у земљама ЕУ повећала се за само 7 процената. 

Оцењено је да европској индустрији челика прети озбиљна штета уколико се настави са трендом повећаног увоза, пада цена и профитабилности. 

У Европској комисији кажу да је увођење царинских квота "најбољи облик мера за уравнотежење различитих интереса", првенствено за спречавање озбиљне штете, али и за осигуравање одржања традиционалних трговинских токова.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести