Веће квоте ЕУ за челик из Србије од октобра?

БРИСЕЛ: Европска комисија и даље ради на ревизији мера које се односе на увоз производа од челика на тржиште ЕУ, а које обухватају и квоте на извоз српске Железаре Смедерево, а примена мера се не очекује пре октобра.
celik pixabay
Фото: pixabay.com

Намеравамо да завршимо нашу анализу што је пре могуће, како би евентуалне неопходне промене ступиле на снагу до 1. октобра 2019. године, речено је Танјугу у Европској комисији.

Европска комисија је у мају започела ревизију заштитних мера за увоз одређених прозвода од целика у ЕУ.

Премијерка Србије Ана Брнабић указала је у међувремену да квоте Европске комисије за увоз челика у ЕУ из фебруара ове године значајно оптерећују рад смедеревске Железаре и да се нада повећању тих квота.

У Бриселу су најавили да ће у случају да тада утврђене квоте изазову проблеме по питању економске перспективе Србије доћи до њихове ревизије најкасније у јулу 2019. године.

ЕУ и Србија имају, између осталог, и Споразум о стабилизацији и придруживању, чији је циљ економска интеграција и стабилизација. Уколико уочимо промену економске перспективе Евроспка комисија ће покренути ревизију и омогуцити Србији корист од тога, објашњавају европски извори.

Мере у виду квота на увоз уведене су у фебруару ове године, а односе се на 26 категорија прозвода од челика пореклом из земаља изван ЕУ, укључујући и Србију.

На произвођаче челика у Србији односе се квоте за три категорије производа: топловаљани лимови и траке, хладноваљани лимови и прозводи од белог лима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести