Компаније упозоравају: Рецесија неизбежна

СТОКХОЛМ: Све је више европских компанија које очекују рецесију у блиској будућности, јер су њихови губици по основу наплате проблематичних потраживања значајно порасли у 2018. години.
jednosmerna
Фото: pixabay.com

Компаније су пријавиле да је удео ненаплаћених потраживања у укупним приходима у 2018. години износио 2,31 одсто, што је повећање у односу на 1,69 одсто из 2017. године, наводи се у извештају шведског купца дугова "Интрума".

Половина европских компанија тврди да је рецесија неизбежна у року од пет година, док само 30 одсто сматра да неће бити рецесије у њиховој земљи у догледној будућности, преноси Си-Ен-Би-Си.

У међувремену, око 18 одсто компанија верује да је њихова земља већ у рецесији.

У Грчкој и Италији, рецесија се у великој мери доживљава као актуелна реалност, будући да 93 одсто и 84 одсто предузећа, респективно, тврди да је она неизбежна.

Истовремено, у Аустрији, Немачкој и Данској, ове цифре су знатно испод 35 процената.

Генерални директор "Интрума", Микаел Ериксон, каже да су најновији подаци сигнал да се "облаци полако надвијају над Европом".

Ако погледате просек у европским финансијским институцијама, ту је ниво проблематичних кредита (НПЛ) око 4,0 одсто према најновијим статистичким подацима, изјавио је Ериксон.

Та цифра се, према његовим речима, у САД и Јапану креће око 1,0 посто.

Разлика између северне и јужне Европе је такође очигледна у погледу нивоа НПЛ-ова.

У трећем кварталу 2018. године, на пример, Италија је имала коефицијент НПЛ-ова од 9,45 процената, Грчка од чак 43,4 одсто, а Португалија од 12 посто, према извештају Европске банке за процену ризика из децембра 2018. године, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести