Коридор 10 при крају, појачани радови на свим деоницима

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да се после толико година заршава Коридор 10 у Србији, а в.д. директора Коридора Србије Зоран Бабић да су појачани радови и да је ангажовано око 650 машина и 2.000 радника.
zoran mihajlovic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

“Коридрор 10 се завршава и то више није нова вест. Почињемо да договарамо и сигурно ћемо потписати уговор за деоницу Коридора 11 Прељина - Пожега. То је важна деоница пошто нам даје могућност да завшимо документацију за аутопут ка Сарајеву”, рекла је Михајловић новинарима.

Она је навела да ће на предстојећем европском самиту у Трсту за Западни Балкан, 12. јула, бити договрано и финансирање још једне деонице аутопута Ниш - Мердаре - Приштина.

Министарка је подсетила да је тренутно реализује обнова путева у Србији вредна око 400 милона евра, што финансирају Светска банка, Европска инвестициона банка, Европска банка за обнову и развој и држава и нагласила да неће бити ниједног дела Србије који неће имати добре путеве.

“За мене је Коридор 10 већ завршен, с обизром да смо чекали на њега 35 година, ова влада је за две године завршила око 200 км аутопута. Да ли ће за два месеца горе или доле бити комплетно завршени радови је мање важно”, нагласила је Михајловић.

Нови челник Коридора Србије Бабић је рекао да сада на Коридору 10 имамо на сваком лоту односно деоници интензивне радове.

“Успели смо да оживимо на источном краку и тај чувени лот 2 између Банцарева и Црвене Реке које изводи компанија Актор. Они ту имају тренутно 72 машине и камиона”, навео је Бабић.

Он је нагласио да ће завршни слој асфалта бити завршен за деонице Црвена Река - Чифлик и Чифлик - Станичење средином јула, у дужини од укупно око 25 км.

“Следеће што могу да најавим је да нешто што може да се уради и пре рока, а то је Ипсилон крак Коридора 10 (обилазница око Суботице до Келебије), за коју је рок 5. октобар ове године, а коју ћемо успети да урадимо током августа”, рекао је Бабић.

Он је истакао да је на јужном и источном краку Коридора 10 ангажовано 644 машина и скоро 2.000 људи, који раде даноноћно.

Како каже, постоје објективни разлози за пробијења рокова, на пример, клизиште које се појавило на јужном порталу леве цеви тунела Предејане, где се интезивно ради на санацији.

Он је додао да то клизиште заузима површину од око 1.000 кваратних метара.

“Реалан проблем је косина 5 на лоту један које изводи компанија Азви, где имамо клизиште које је у две недеље показало кретање од 14 милиметара, што је нешто на шта не можемо да утичемо. Али, уз Грађевински факутлет и Саобраћајни институт ЦИП раидмо на санацији”, навео је Бабић.

Он је додао да ће већ од средине јула отварати нови километри аутопута.

Михајловић: Почиње одржавање путева по учинку

БЕОГРАД: Зорана Михајловић је изјавила данас да је по први пут расписан тендер за одржавање путева по учинку и то за првих 3.000 км путева, као и да ће за преосталих 13.000 км путне мреже тендер бити објављен до краја године.

“То је велики помак у последњих 25 година, пошто су раније путарске фирме добијале послове без јавних тендера”, рекла је Михајловић на представљању пројекта "Реформа путног сектора Републике Србије" у Клубу посланика, у присуству Светске банке, в.д. директора Путева Србије Зорана Дробњака и в.д. директора Коридора Србије Зорана Бабића.

Михајловић је рекла да је то почетак реформе путног сектора, у циљу развоја путне привреде и модерног одржавања путева.

Она је рекла да је тендер расписан у мају за првих 3.000 км и да ће понуде бити добијне до почетка јула.

“Потписују уговор којим се обавезују по питању квалитета, цене и рока за одржавање. Ту ће бити проблема за све оне који су навикли да добијају послове без тендера”, нагласила је Михајловић.

Она је позвала домаће путаре да се зато удружују да би могли на тендеру да добијају послове.

Михајловић је прецизирала да ће путари добијати посао на три године, иако су тражили да то буде на пет година.

“Ако дате неком посао да одржава одређне деонице и он се покаже да није квалитетан онда је бесмислено да га чекате још три године да заврши свој посао”, нагласила је Михајловић.

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести