Љајић: Споразум с ЕАУ омогућава приступ огромном тржишту

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да споразум о слободној трговини који је пре неколико дана потписан са Евроазијском унијом, омогућава приступ тржишту од 180 милиона људи, као и да су у њега укључене две нове земље - Јерменија и Киргизија.
Sirevi/Dnevnik/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/сиреви

Имамо нови списак роба која ће се налазити на бесцаринском режиму, воћне ракије, козји и овчији сир, први пут квоте за 2.000 тона цигарета, мање од 90.000 литара вињака, 400 тона крављег сира који ће моћи да се извози на тржиште Евроазијске уније, рекао је Љајић за РТС.

Он је подсетио да Русија са Србијом има један споразум о слободној трговини који објективно има асиметричан карактер - више робе они могу да извозе код нас без царина, него што ми можемо да пласирамо тамо.

Они и даље могу да извозе и шећер и живинско месо без плаћања царина, цигарете, док ми морамо да плаћамо царину, рекао је Љајић и додао да су Белорусија и Казахстан тражиле исти споразум као с Русијом, али да Србија није пристала.
Они су тражили шећер, па смо одбили, тражили су цигарете, и то смо одбили, нисмо могли да дамо све што су тражили. Зато је ово један компромисан споразум да би били задовољни произвођачи, и једни и други, јер ће моћи да извозе по повољним условима, рекао је Љајић.

Према његовим речима, оно што је посебно важно за Србију јесте један нови сигнал, препорука за стране инвеститоре, јер овај споразум омогућава и њима да ако уложе у Србију да могу своје производе да пласирају на та тржишта без царина.

Љајић је истакао да је држава створила политичке и правне претпоставке и да је сада шанса за произвођаче да повећају производњу, јер ће бити конкурентнији.

Ми смо једина земља ван Заједнице независних држава која има овакав споразум, имамо све предуслове да се повећа обим спољнотрговинске размене, закључио је Љајић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести