Љајић: Српско брашно иде у Македонију,нема контрамера

БЕОГРАД:  Македонија ће наставити увоз брашна из Србије, а Србија неће уводити контрамере, договориле су данас две стране, потврдио је Танјугу министар трговине Расим Љајић. 
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Љајић је након састанка са македонском делегацијом министарства пољопривреде у Скопљу рекао да је данас потписано 10 закључака везаних за трговинске односе Србије и Македоније и формиран заједнички Комитет за решавање ванцаринских баријера. 

"Потписали смо десет закључака везаних за трговинске односе две земље. Формирали смо заједнички Комитет за решавање ванцаринских баријера", каже Љајић и поручује да то практично значи да на границама неће бити задржавања робе из Србије.Договор који је "пао" у Македонији и њега су каже, прихватили и наши млинари. 

Проблем је настао када су македонске власти пре две недеље увеле ванцаринске баријере на извоз брашна из Србије, иако на њиховом тржишту постоји мањак како брашна тако и пшенице, а министар Љајић је данас због тога боравио у Скопљу како би се овај проблем решио. Каже да ће прва седница мешовитог српско-македонског Комитета требало да се одржи у Београду 14, марта и да ће се на тој седници тражити дугорочно одрживо решење за уклањање свих ванцаринских баријера и повећање трговинске размене две земље. 

Каже и да би било потпуно непримерено да уђемо у трговински рат са македонцима када управо са њима имамо заједничку шедницу две владе 21. марта у Нишу. Млинари из Србије и Македоније су иначе тражили да се реши проблем лепљења акцизних маркица на паковања брашна јер им то, с обзиром да се ручно лепи, знатно поскупљује производњу. 

Љајић објашњава да је један од резултата данашњих разговора и компромис да се на паковањима од једног , два и 5 килограма брашна лепе маркице у Србији као што се то до сада чинило, а да се на паковања од 25 и 50 килограма акцизне маркице лепе у Македонији. "У наредних 30 дана ће се тражити трајно и системско решење за овај конкретан проблем. Данас смо учинили важан кора и то је договор који су прихватили наши извозници млинари", напомиње Љајић. 

Каже да постоји спремност обе стране да се овакве ситуације више не понављају јер је каже циљ, пре свега Србије да се робна размена повећа на милијарду евраа то , напомиње, не може да се учини ако се уводе баријере. 

"Македонија је за нас седмо извозно тржиште где извозимо 560 милионаевра робе и то желимо да повећамо али не можемо ако ако нам уводе стално баријере. Договорили смо се да се у потпуности примењују споразуму о признавању међусобних сертифаката како се не би камиони задржавали на границама", наводи Љајић један од закључака данашњег састанка у Скопљу 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести