Мали: Буџетска инспекција кичма јавних финансија

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали поручио је данас буџетским инспекторима, окупљеним на семинару-радионици у Београду, да је та служба кичма јавних финансија те да ће им ресорно министарство пружити сву подршку у раду.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Семинар о вештинама комуникације и професионалног понашања инспектора, који се одржава у згради Министарства финансија, Мали је искористио да се упозна са сваким од инспектора.

 "Ви ћете значајно допринети и стабилности јавних финансија и здрављу наше економије", поручио је министар.

Подсетио је да сходно изменама закона од 1. јануара буџетска инспектција постаје централизованија, са циљем повећања екфикасности, а уз бољу координацију.

"Компјутери, мобилни телефони, аутомобили - Министарство ће све што вам треба обезбедити да будете функционални и опремљени. Максимално ћемо помоћи", поручио је он.

Позвао је буџетске инспекторе да раде као један тим, и једна породица, те медјусобно размењују информације како би радили боље и ефикасније.

Мали је рекао да је 2018. године било седам буџетских инспектора који су имали укупно 15 контрола.

Ове године до сада је било 119 контрола, а буџетска инспекција ће у 2023. имати 61 инспектора па ће бити ефикаснија.

"Идемо ка томе да буџетске кориснике не само да контролишемо него да их усмеримо да раде сходно закону и воде рачуна о сваком нашем динару", рекао је он.

Инспекторима је поручио да је њихов посао да чувају сваки јавни динар грађана Србије.

"Важно је да сте данас овде. Да се директно видимо и упознамо.

Велики потенцијал је пред вама, у смислу шта све треба у Србији урадити", рекао је он.

Истакао је да је у 2023. години да сваки инспектор има просечно пет контрола, а затим ће се тај број повећавати, из године у годину, на седам, девет па 11.

"То довољно говорили колико сте нам важни ви и буџетска контрола. Размишљајте да инвестирате у себе, медјусобну комуникацију, и стицању нових знања", рекао је он.

Мали се захвалио немачком ГИЗ-у и истакао да је сарадња око боље буџетске инспекције једна од најважнијих заједничких пројеката.

Комуникацијска радионица буџетских инспектора спроводи се у оквиру програма Реформа јавних финансија који подржавају Немачка и Швајцарска. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести