Мали: Србија најбоља у региону по Индексу људског капитала 

БЕОГАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је, коментаришући резултате новог Индекса људског капитала (Human Capital Index, HCI) који је развила и представила Светска банка, да је Србија позиционирана најбоље од свих земаља у региону, као и да је заузела боље место од многих развијенијих држава.
sinisa mali
Фото: Tanjug

Србија је заузела 27. место од 157 земаља на овој листи Светске банке, и боља је од многих економски развијенијих земаља, као што су Кина, Русија, Шпанија. Занимљиво је и да смо само једно место иза Белгије и пар места иза САД, које су најразвијеније земље у свету. Ово је још једна потврда добрих економских резултата које смо постигли у претходном периоду и подстицај да још јачим темпом идемо даље, рекао је Мали, саопштено је из ресорног министарства.

Он је нагласио да ови резултати показују да млади имају будућност у Србији, те да држава може да им помогне да развију у пуном капацитету своје потенцијале.

У том контексту су најважнији здравство и образовање и у односу на стање у тим областима се управо и израчунава која земља је на којој позицији. Ово значи да смо на добром путу и да треба да настављамо да улажемо у те секторе, како бисмо даље развијали људске капацитете и  подстицали привредни раст. Не смемо да дозволимо да млади одлазе из земље и зато имамо обавезу да им обезбедимо квалитетне услове за живот, истакао је министар финансија.

Светска банка развила је индекс HCI за 157 земаља како би се измерио допринос људског капитала продуктивности следеће генерације радника.

Индекс HCI се састоји из пет показатеља: вероватноћа да се доживи пета година живота, очекивани број година школовања, хармонизовани резултати на тестовима као мера квалитета учења, проценат 15. годишњака који ће доживети старост од 60 година и удео деце која не заостају у расту.

Према индексу људског капитала, 99 од 100 деце рођене у Србији ће доживети 5. рођендан и очекује се да дете које с четири године крене у предшколску установу заврши 13,4 године школовања до 18. рођендана. Дете које се данас роди у Србији достићи ће 76 одсто свог пуног потенцијала с 18 година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести