Мали: Србији шампион у економским реформама, идемо даље

БРИСЕЛ: Српски министар финансија Синиша Мали изјавио је, после разговора с комесаром за буџет и људске ресурсе ЕУ Гинтером Етингером у Бриселу, да је Србија добила подршку за наставак пута ка ЕУ и све похвале за учињене економске реформе и резултате.
sinisa mali brisel
Фото: Tanjug (video)

Заједно само закључили да је Србија шампион у економским реформама, да су нам резултати у макроекономоији, али и микроекономији веома добри. Стопа раста у 2018. години од 4,3 одсто је највиша у последњих 10 година, смањује се незапосленост, а имамо суфицит у буџету већ трећу годину за редом, рекао је Мали.

Мали и Етингер посебну су пажњу посветили будућим корацима Србије у циљу наствака развоја економије и закључили да ће Европска комисија наставити да подржава Србију на том путу.

Само високи раст наше екомије, привреде и БДП-а нам даје сигурност да ће нам незапосленост падати, а расти пензије, плате. Због тога сам молио господина Етингера да се у што краћем времену отворе поглавља која се односе на финансијске услуге и финансијски систем, рекао је министар.

Оценио је да ће отварање нових поглавља и усклађивање са европским стандардима у области финансија обезбедити и бољи приступ и ефикасније коришћење фондова ЕУ, што ће допринети већим инвестицијама у инфраструктуру, образовање, здравство, али и у веће плате и пензије.

Једна од тема разговора министра Малог и комесара Етингера била су и стредства које ЕУ планира да издвоји у наредом буџетском периоду (2021-2027) за подршку земљама у процесу приступња ЕУ.

Важно је то да њихов нови систем буџетирања до 2027. године отвара могућност и земљам које нису чалнице ЕУ да добију приступ фондовима ЕУ, и то ћемо сигурно искористити. Убеђен сам да смо на правом путу да постанемо пуноправна чланица ЕУ, али и да у међувремену искористимо што више новца, поготово за развој наше инфраструктуре и побољшање система образовања, рекао је Мали.

Министар финансија Србије је нагласио да је један од услова Брисела за отварање поглавља 4 и 9 ( слободан проток капитала и финансијске услуге) скидање Србије са "сиве листе" Међудржавног тела за борбу против прања новца и најавио за крај маја посету делегације која би требало да потврди да је Србија урадила све што је неопходно као би била скинута с те листе.

У Орланду 20. јуна одржава се конференција где ће и званично Србија бити скинута с те листе, што нам отвара могућност отварања поглавља 4 и 9, али и отвара потпуно нову динамику развоја наше еконимије, закључио је Синиша Мали.

Радну посету Бриселу министар финансија Синиша Мали завршава сутра када ће учествовати на састанку Савета министра ЕУ за економска и финансијска питања.

Mučenik
17.05.2019 • 10:52
Ministar “doktor” Siniša Mali izneo je da je Srbija “šampion u ekonomskim reformama”, sa stopom rasta 4,3 odsto, koja je najveća u poslednjih deset godina. Kako je prosek neto plata u januaru i februaru 2019. godine 451 evro, porast bi bio na 470 evra. Mađarska u istom periodu ima prosek neto plata 706 evra i porast od 5% i onda porast biće na 741,3 evra. Gde je onda ministrov šampion, a da se ne upoređuju rezultati sa Nemačkom ili Švajcarskom i pored nižeg procentualnog porasta od “šampiona” rast je daleko veći. Ko ovde laže?
EUR/RSD 117.1734
Најновије вести