Мали: Зашто да уводимо екстрапорез на профит НИС-у и Зиђину

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали запитао је реагујући на питање посланице у Скупштини Србије Маринике Тепић зашто се НИС-у И Зиђину не уведе естрапорез на профит до кога су дошли захваљујући кризи, како некога ко је продао НИС није срамота да говори о увођењу екстрапореза том истом НИС-у.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Запитао је и да ли је, како је рекао, једна особа коју она познаје, а зарадила је 619 милиона евра у својим приватним фирмама док је била на власти, платила неки порез.

“Та особа је радила са 10 запослених, а Зиђин ради са 7.000. Је ли тај платио неки порез на новац који је зарадио у својим фирмама док је био на власти”, упитао је Мали.

  Рекао је да Тепић говори о профиту Зиђина од пола милијарде и запитао зашто су они продали НИС и природно богатство са њим за 400 милиона евра, што је мање новца од суме за коју су продате Робне куће Београд.

  “Ја вас не разумем. Шта хоћете, хоћете да продајете природно богатство као што сте продавали и да опорезујете оне који направе профит”, рекао је министар Мали.

  Упитао је и шта би они радили са овим компанијама ако би оне следеће године направиле губитак.

 “Говорите о Зиђину а у РТБ Бору сте без посла оставили људе  вашом стратегијом да се тамо гаји кикирики а ми смо кроз транспарентан процес на тендеру нашли инвеститора који је уложио милијарде и запослио 7.000 људи са просечном зарадом од 110.000 динара”, навео је Синиша Мали.

  Истакао је да се будзет не пуни тако што се наплаћује екстра порез када некоме падне на памет, него се пуни одговорном политиком која подразумева привлачење страних директних инвестиција, ново запошљавање, плаћање пореза и доприноса и увођење реда у фискални систем.

  “Не знам каква је то политика. Да их опорезујемо када им је добро а када им буде лоше шта ћете онда да радите. А за раднике нас баш брига, нека остану без посла” рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести