Меркатор продаје Рода маркет на Новом Београду

БЕОГРАД: Компанија "Меркатор-С" покренула је поступак прикупљања необавезујућих понуда ради продаје непокретности тржног центра "Рода Мега" на Новом Београду. 

Како се наводи у саопштењу, као и у случају продаје објекта "Меркатор центар" Нови Београд, уговором ће бити дефинисан наставак пословања продавнице по светски познатом принципу "sale and leaseback", саопштила је ова компанија. 

Објекат је укупне површине 21.615 квадратних метара, на парцели површине 39.898 квадрата, а крајњи рок за пријем необавезујућих понуда је 2. септембар.

Продаја овог објекта део је стратегије из 2014. године, кажу у овој компанији, када је одлучено да се кроз пројекат монетизације имовине смањи дуговање "Мерцатор Групе" и омогући њен дугорочни развој и улагање у основну делатност пословања - малопродају робе широке потрошње. 

Стратешки циљ компаније је да се на тај начин иде ка даљем снижавању дугова, како би се до 2021. обезбедила финансијска средства за нова инвестициона улагања у развој корпоративног бизниса.

С тим у вези, додају, Меркатор Група је у последње две године повећала ЕБИТДА (профит пре него што се одузме камата, порез на добит и амортизација) у оквиру које послују ИДЕА продавнице, Рода маркети и Меркатор хипермаркети, за више од 72 одсто, односно са 62,3 милиона евра на 107,5 милиона евра. 

Меркатор Група је успела да снизи дуг за готово 200 милиона евра, што је допринело томе да однос нето дуга и ЕБИТДА, са 14,1, буде снижен на испод 6.

Меркатор је пословао у саставу хрватског концерна Агрокор, који је у априлу престао да постоји под тим именом због огромних дуговања, а његово пословање преузела је новооснована Фортенова Група.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести